Мешканці кількох сумських багатоповерхівок втратили спокій через оголошення, що з’явилося на під’їздах. Там було сказано:


«У зв’язку з невиконанням Департаментом інфраструктури Сумської міськради, котрий є Замовником робіт зі встановлення лічильника теплової енергії у вашому будинку, своїх зобов’язань щодо приймання на баланс цих лічильників, що виражається у суцільному небажанні оформити «Акт приймання виконаних робіт» та іншу документацію, які підтверджують факт переходу права власності на ці лічильники від Виконавця до Замовника... буде здійснено демонтаж зазначеного лічильника теплової енергії у вашому будинку».

 

Учні конотопської школи № 2 здійснюють тепловізійне обстеження приватного будинку.

 

Попри синтаксично-стилістичну незграбність тексту, люди зрозуміли найголовніше: прилади обліку спожитого тепла, яких вони так довго домагалися, невдовзі заберуть, а рахунки надсилатимуть, як і раніше, «за нормами споживання». Хто конкретно погрожує здійснити демонтаж, в оголошенні жодним чином не зазначалось, зате було вказано координати Департаменту інфраструктури Сумської міськради та прізвища його керівників — директора Григорія Яременка і заступника директора Тетяни Калінінської. Мовляв, хто хоче залишитися з лічильником, той тепер знає, до яких кабінетів іти, щоб улаштувати там «майдан».


Як з’ясувалося, повідомлення про потенційний демонтаж кількох лічильників тепла розповсюдило підприємство «Гідросфера». Саме з ним Департамент інфраструктури Сумської міськради уклав договір на виконання робіт. Але чому чиновники зволікають з оформленням документів та не беруть прилади обліку на баланс? Відповіді від директора Департаменту інфраструктури Григорія Яременка я домігся далеко не з першої спроби. Узагалі, вже давно хочеться кудись поскаржитися на цього чиновника. На телефонні дзвінки він зазвичай не відповідає, а коли вдається десь його «впіймати», із будь-чого намагається зробити таємницю за сімома замками. Через що з’являються підозри, що в директора департаменту є вагомі причини уникати контактів із пресою.


Принаймні у випадку з «Гідросферою» такі підозри виявились небезпідставними. Як з’ясувалося, в Департаменті інфраструктури Сумської міськради акти приймання виконаних робіт не підписують через те, що за фактами цих робіт зареєстровано кримінальне провадження. Правоохоронці вилучили документи, що стосуються придбання та монтажу лічильників тепла, відтак департамент не може заплатити «Гідро-сфері» гроші. Власне, саме через гроші і з’явилось на під’їздах вищезгадане оголошення.


Правоохоронці підозрюють замовника та виконавця у завищенні вартості лічильників тепла та робіт з їх монтажу.


— Але коли ви як виконавця вибирали «Гідросферу», хіба не бачили, що пропонуються завищені ціни? — поцікавився я.


— Я таких речей не перевіряю, — відповів директор департаменту. — Цим займалася моя заступниця Тетяна Калінінська, але вона нині на лікарняному.


Г. Яременко запевнив, що не пам’ятає, ні скільки загалом поставили та хочуть зняти лічильників, ні у скільки це стане міському бюджету. Але про мільйони мова не йде — лише про сотні тисяч. Один будинковий лічильник тепла коштує 60 тисяч гривень. З’ясувалась ще одна цікава цифра. За словами Г. Яременка, департамент має право купувати товари і послуги без оголошення тендера на суму до 1,5 мільйона гривень. Власне, саме через такі величезні допорогові кошти департамент і має кримінальне провадження. Якби «Гідросфера» виграла замовлення на тендері, ніхто не казав би про переплату, позаяк із кількох пропозицій зупинилися б на найдешевшій.


Абсолютно інша ситуація склалася в Конотопі. Там споживачі, навпаки, самі не хочуть лічильників тепла і просять їх демонтувати. Бо мешканці деяких будинків отримали такі величезні рахунки за тепло, що будь-які норми виявились значно менші. Але людей запевнили, що помилки немає. Тому що левова частка гігакалорій вивітрюється крізь «діряві» стіни, вікна і двері, і щоб надалі платити менше — треба більше утеплятися.


Мешканцям Конотопа запропонували замовити безплатне тепловізійне обстеження житла. До участі в цій роботі фахівці управління економіки міськради залучили учнів школи № 2, які вже давно спеціалізуються на схожих проектах. Перед цим школярі досліджували вологість дров, які використовуються для опалення конотопського дитсадка № 10 «Ялинка», тож уміють працювати ще й із вологоміром.

Сумська область.


Фото із сайту Сумської обласної ради.