Слова, які несемо в душі, читаємо і переспівуємо


Сестри Тельнюк презентували в Івано-Франківську мистецький проект «Наш Шевченко». Урочистості з нагоди 203-ї річниці народження Кобзаря відбулись на сцені обласної філармонії. 


Родзинкою святочної академії став виступ володарів премії імені Василя Стуса українського вокального дуету заслужених артистів України Лесі та Галі Тельнюк (на знімку) у супроводі місцевого симфонічного оркестру. Сотні прикарпатців прийшли послухати знані з дитинства слова Шевченка в сучасному переспіві. Цей проект є новим трактуванням віршів Тараса Григоровича. За словами сестер, робота над створенням пісень тривала протягом кількох років, проходячи перевірку на «міцність» перед різними аудиторіями: від концертів для воїнів у зоні АТО до презентацій програми в Англії, Литві, Німеччині та Канаді. Минулого року дует із новою програмою здійснив тур містами України.


Галина БРУХАЛЬ.


Івано-Франківська область.


Фото Миколи МАЦЮКА.


Вірші декламували в медуніверситеті

 

Шевченка читає Касеб Менталла з Єгипту.


Іноземні студенти Донецького національного медичного університету, філія якого розташована в Кропивницькому, з Гани, Єгипту, Ємену, Індії, Лівану, Марокко та Узбекистану декламували в обласному краєзнавчому музеї вірші Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий», «Світає, край неба палає» та інші.


Відеоролик, в якому прихильники творчості великого Кобзаря в традиційному українському вбранні мовою оригіналу читають вірші Шевченка, збирає нині в мережі Інтернет тисячі переглядів (https://www.youtube.com/watch? v=RuX1rі63GKU§feature=youtu.be). Як повідомила працівниця медіа-групи університету Ірина Полулях, іноземним студентам з Африки та Азії викладають англійською, але вони також вивчають українську мову.


Петро МЕЛЬНИК.


Кропивницький.


Фото надано університетом.

Тараса зобразили молодим


Виставку малюнків «Творчість Шевченка очима дітей» представили в Літинській районній державній адміністрації на Вінниччині. 


Для участі в ній відібрано кращі роботи учасників конкурсу, оголошеного у школах району відділом освіти райдержадміністрації до 203-ї річниці з дня народження поета. Серед них — малюнки учнів шкіл райцентру, а також навчальних закладів сіл Городище, Шевченко, Малинівка, Уладівка, Пеньківка, Вінниківці. На частині робіт є зображення Великого Кобзаря — окремо або в поєднанні з героями його творів. Звертає увагу, що постать поета виписана в молодому віці. Він на роботах молодий і красивий.


У день народження Шевченка на Майдані Героїв Небесної Сотні твори поета читали різними мовами. Організатори заходу — волонтери та представники обласної бібліотеки імені Тімірязєва — проводили його в демократичній формі «вільного мікрофона», тобто кожен бажаючий мав можливість продемонструвати свій талант у виконанні поетичних рядків. Пісні на його вірші також звучали на Майдані. Крім того, студенти університету «Україна» продемонстрували присутнім своєрідне декламування Шевченка — мовою жестів.


Віктор СКРИПНИК.


Вінницька область.


Раніше забороняли вшановувати Кобзаря


Виставка, присвячена 203-й річниці з дня народження Тараса Шевченка, експонується в Рівненському обласному держархіві. 


На ній представлено копії унікальних документів та фотографій, виявлених в архівах Рівного, Києва та Житомира. Серед найцінніших — запис у метричній книзі церкви Іоанна Богослова села Моринці Звенигородського повіту Київської губернії про народження Тараса Шевченка за 25 лютого 1814 року.


Є тут документи, які підтверджують заборону розповсюдження творі

в Великого Кобзаря ще за його життя — вилучення їх з бібліотек та продажу. Зокрема, «Циркуляр канцелярії попечителя Київського учбового округу директору Рівненської гімназії про заборону творів П. Куліша, М. Костомарова, Т. Шевченка та вилучення їх із гімназійної бібліотеки», датований 21 вересня 1847 року.


Олександра ЮРКОВА.


Рівненська область.