До морського та річкового торговельних портів Херсона додався й третій — повітряний. У Херсонському аеропорту підготували до роботи та обладнали системою відеоспостереження і пожежною сигналізацією перший вантажний термінал площею у 290 квадратних метрів. Його планують за конкурсом здати в оренду логістичній фірмі для організації перевезень різноманітних товарів.

На комунальному підприємстві «Херсонські авіалінії» кажуть, що бізнесмени вже розробляють маршрути. З України до Туреччини та Ірану перевозитимуть яйця, м’ясо та овочі, а в зворотному напрямку — тканини та одяг. На першому етапі йдеться про обіг вантажів у тисячу тонн щомісяця, який принесе аеропорту майже 25 тис. грн. за надання різних послуг (без урахування платних послуг за оренду самого термінала). Надалі обсяги перевалки хочуть збільшити до 150 тисяч тонн на місяць.

Нині у Херсонському аеропорту тривають підготовчі роботи до прийому вантажних бортів. Щоб злітно-посадкову смугу не підтоплювали ґрунтові води, під нею проклали систему горизонтального дренажу з армованого пластику завдовжки 2,5 кілометра. А на третьому поверсі будівлі повітряних воріт краю облаштовують приміщення для цілодобової роботи поста прикордонників і митників.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.