Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Президент Петро Порошенко, Київський міський голова Віталій Кличко, урядовці, діячі культури та представники громадськості взяли участь в урочистостях з нагоди 203-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка та поклали квіти до пам’ятника великому українському поетові у Києві.

 

 

 

Режисер анімаційного кіно Степан Коваль, композитор Богдана Фроляк, поет та видавець Іван Малкович, художник Микола Малишко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Під час церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка Президент підкреслив, що це та постать, яка об’єднує українців і створює Україну. «Саме Шевченка з любов’ю і пошаною вже не одна генерація називає, і цілком заслужено, батьком української нації. Сила й велич Шевченка не лише в його поезії. Він повернув нам, українцям, історичну пам’ять, розбудив національну свідомість і примусив згадати про гідність, надихнув на боротьбу», — підкреслив глава держави та нагадав слова українського письменника Євгена Маланюка про те, що саме Шевченко з усім натхненням поета намагався оживити й сполучити «спаралізовані» на той момент складники нації та вдихнути історичне життя в завмерлий національний організм.


«І нашому поколінню, говорячи словами самого Тараса, «довелось запить з московської чаші московську отруту». Нині ми переживаємо найдраматичніший період новітньої історії. Але зараз у нас є чітке усвідомлення «свого шляху широкого». Є наше відважне українське військо, є українська церква, є українська державна мова. Є сама держава і сучасна українська політична нація. В утвердженні незалежності та суверенітету нас підтримує весь світ», — підкреслив П. Порошенко та закликав щодня керуватися засадничою настановою Тараса Шевченка: «Свою Україну любіть. Любіть її во время люте, в остатню тяжкую минуту за неї Господа моліть».


Президент наголосив, що саме величний заповіт Тараса підняв національно-визвольну хвилю Української революції 1917—1920 років, сторіччя якої ми відзначаємо нині, та закликав належно засвоїти головний її урок — урок єдності, яка має бути понад усе. Так само, за його словами, шевченківського святого заповіту дотримувалися учасники Революції Гідності. «У всіх нас назавжди перед очима один із перших героїв Небесної Сотні Сергій Нігоян. Аж пропікає душу його заклик: «Борітеся — поборете! Вам Бог помагає», — сказав П. Порошенко та наголосив, що нині «заповіт Тараса надихає наших воїнів на захист кожного клаптика української землі від російської агресії».


Наголосивши, що культура в усі часи гуртувала українство, а її традиційні пласти та модерні тенденції стали міцним підґрунтям української ідентичності та культурної окремішності, а відтак і політичної суверенної української нації, Президент повідомив, що найближчим часом виступить із законодавчою ініціативою щодо збільшення обов’язкової частки україномовного продукту на телебаченні. При цьому він зауважив, що попри спротив реалізація закону про квоти для українського музичного продукту в ефірах національних радіостанцій вже дала позитивні результати та сприяла поширенню української музики. «За рік від нашої останньої зустрічі завдяки ухваленому закону ми досягли суттєвих результатів у поширенні української пісні та української мови у радіоефірі. Пам’ятаєте, скільки було суперечностей, скільки атак? Але нічого — крок за кроком частка української мови в радіоефірі збільшується», — сказав він та повідомив, що таку само технологію пропонуватиме застосувати й до телебачення, де присутність української мови є неприпустимо малою. «Влітку минулого року я звертався до телевізійної індустрії із закликом самоорганізуватися в цьому питанні. На жаль, не всі тоді мене почули, а, отже, своє слово зараз має сказати законодавець», — зазначив П. Порошенко. Тим паче, що вітчизняний кінематограф нині демонструє своє відновлення та доводить свою конкурентоспроможність. «Минулого року вийшло понад 30 українських фільмів. Звичайно, ця цифра навряд чи вразить Голлівуд чи Боллівуд, але це рекорд за часів незалежності. Зараз разом із фахівцями ми спільно шукаємо дієву формулу сприяння національному кіно, але головне, що його оцінив і підтримав український та міжнародний глядач», — підкреслив П. Порошенко.


Вітаючи цьогорічних лауреатів Шевченківської премії, Президент від імені всього українського народу подякував їм за те, що вони своїм талантом оживлюють п’єдестал, на якому стоїть і вічно стоятиме великий Тарас. «Шевченко для нас — це не тільки те, що вивчають, а й те, чим живуть», — нагадав він слова Івана Дзюби та висловив переконання, що саме ці слова і є ключем до сприйняття Тараса Шевченка та шляхом до нашої перемоги.

Указ
Президента України


Про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка


На підставі подання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка постановляю:


1. Присудити Національну премію України імені Тараса Шевченка 2017 року:


КОВАЛЮ Степану Миколайовичу, режисерові анімаційного кіно - за мультиплікаційний цикл «Моя країна - Україна», створення оригінальної пластичної кіномови і вагомий внесок в українську та європейську анімацію;
МАЛИШКУ Миколі Олексійовичу, художникові - за проект «Лінія» (скульптура);
МАЛКОВИЧУ Івану Антоновичу, поетові - за книгу поезій «Подорожник з новими віршами»;
ФРОЛЯК Богдані Олексіївні, композиторові - за музику на твори Тараса Шевченка: Симфонія-Реквієм «Праведная душе...», Хорова кантата «Цвіт», музичний твір «Присниться сон мені».
2. Установити на 2017 рік розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка 240 тисяч гривень кожна.


Президент України П. ПОРОШЕНКО.


6 березня 2017 року.
№55/2017.

Заповіт 


Як умру, то поховайте
Мене на могилі, 
Серед степу широкого, 
На Вкраїні милій, 
Щоб лани широкополі, 
І Дніпро, і кручі 
Було видно, було чути, 
Як реве ревучий. 
Як понесе з України 
У синєє море 
Кров ворожу... отоді я 
І лани, і гори — 
Все покину і полину 
До самого бога 
Молитися... А до того 
Я не знаю бога. 
Поховайте та вставайте, 
Кайдани порвіте 
І вражою злою кров'ю 
Волю окропіте. 
І мене в сім'ї великій, 
В сім'ї вольній, новій 
Не забудьте пом'янути 
Незлим тихим словом.  


Тарас ШЕВЧЕНКО.


25 грудня 1845, 
в Переяславі.