Члени Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак, Олег Осуховський та Сергій Лещенко провели зустріч із заступником Генерального прокурора в Апеляційному суді Мілана (Італія) Феліче Існарді.


Заступник голови комітету Віктор Чумак зазначив, що впродовж минулого та нинішнього скликання комітет був центром прийняття найбільш серйозних рішень в антикорупційній політиці України. Зокрема, було ухвалено закони про запобігання корупції та про Національне антикорупційне бюро, зміни до Кримінального та інших кодексів щодо посилення відповідальності за корупцію. Також народні обранці ухвалили закони щодо запобігання політичній корупції, щодо контролю за фінансуванням політичних партій та декілька законів, які удосконалюють законодавство стосовно діяльності та відповідальності антикорупційних органів. Крім того, зазначив парламентарій, комітет активно співпрацює з органами, які займаються протидією корупції.


У свою чергу Феліче Існарді розповів, що Італія має досвід боротьби з організованою злочинністю, оскільки мафія тісно пов’язана із публічним сектором. Але, зауважив він, і цього досвіду недостатньо, бо корупція постійно змінюється, як і її шляхи. «Треба не боротися з корупцією, а приймати закони, які не давали б цьому явищу існувати, розвиватися», — наголосив заступник Генерального прокурора в Апеляційному суді Мілана та додав, що італійський парламент ухвалив закон, яким заборонив мати дуже великі суми грошей готівкою.


Крім того, за його словами, в Італії вже декілька років діє антикорупційний закон, який перевіряє інформацію щодо конфлікту інтересів у всіх чиновників та публічних осіб. За цим законом, декларувати свої статки мають не тільки чиновники, а й їхні родичі.


Олег Осуховський запропонував організувати зустріч на офіційному рівні представників антикорупційних органів та італійської прокуратури для обміну досвідом.


«Сподіваюся, в майбутньому знайдемо шляхи співробітництва», — сказав Феліче Існарді.