У Херсоні «на друге коло» пішли кадрові конкурси з призначення керівників найбільших закладів культури — зокрема, Обласного академічного музично-драматичного театру, Художнього музею, обласної філармонії тощо. Ще в лютому управління культури Херсонської облдержадміністрації сформувало конкурсні комісії за участі представників трудових колективів, громадськості (за жеребкуванням) та обласної ради.

Усі учасники конкурсів уже завершили подання документів, і в березні мали визначити переможців. Та депутати Херсонської облради запідозрили, що членів комісії від громадських організацій визначали «не прозоро». І декого вирішили замінити.

Це викликало різку реакцію начальника управління культури Світлани Думинської. Вона спростувала всі закиди щодо «непрозорості», й нагадала, що процедуру жеребкування зняли на відео та розмістили на сайті — тож усі могли побачити, як вона відбувається. «У рішенні депутатів я не бачу логіки. Спочатку вони делегували облдержадміністрації повноваження організовувати конкурсний відбір керівників закладів культури, а коли конкурси вийшли на завершальну стадію, втручаються в процес», — поділилася Світлана Думинська з «Голосом України».

Так чи інакше, призначення очільників «храмів культури», поза сумнівом, затягнеться. Адже оновленим комісіям доведеться знову перевіряти достовірність поданих кандидатами документів і знову визначати поміж них найбільш гідного.

«Особливого сенсу в заміні членів комісії я не бачив. Тому голосував проти цього. Та більшість висловилася за. Відтак обрання керівників тепер взагалі невідомо коли завершиться», — каже генеральний директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша депутат обласної ради Олександр Книга.

Конкурси на посади керівників закладів культури і без того великого ентузіазму в херсонців не викликали. Попри всі запрошення через соціальні мережі та ЗМІ, охочих виявилося обмаль. Зокрема, позмагатися за посаду генерального директора облмуздрамтеатру зголосився один-єдиний кандидат — нинішній гендиректор Олександр Книга. На інші посади заявки подавали люди, котрі в сфері культури не працювали жодного дня. Вони не те що не користуються довірою трудових колективів — їх просто не знають. Тож обрання кандидатів, котрі розмовлятимуть з підлеглими, як «сліпий з глухими», можуть спричинити нові скандали та тривале протистояння.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.