Моніторинговий візит без попередження до Димитрівського психоневрологічного інтернату для чоловіків, що в Олександрійському районі Кіровоградської області, здійснили представники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Кіровоградській області та представники громадського моніторингу. Результати візиту вражаючі, стверджують вони.

Як повідомляється на офіційному сайті омбудсмена: «На час візиту в установі проживала 91 особа. Мешканці інтернату проживають у двох житлових корпусах. У першому розміщені лежачі хворі та підопічні, за словами персоналу, у «важкому» психічному стані. Монітори зауважили, що саме ці підопічні потребують особливої уваги та догляду, втім, вони проживають у жахливих умовах: велика перенаселеність кімнат, відсутність будь-яких меблів, окрім ліжок. Також у кімнатах немає дверей, бо так зручно персоналу — можна контролювати, хто чим займається. Єдині металеві двері встановлені в ізоляторі. Постіль в спальнях брудна й дуже стара, а в окремих підопічних — взагалі відсутня. Лежачі хворі не мають туалетних стільців, а тому користуються пластиковими та цинковими відрами. Треба зазначити, що в усіх приміщеннях стояв стійкий сморід сечі».

У кімнаті денного перебування підопічні проводять цілий день взимку та за поганих погодних умов. Єдиним їх заняттям є перегляд телепередач (на знімку). Вийти звідти можна лише на час прийняття їжі або в теплу погоду. Під час візиту корпус був замкнений на ключ, а люди перебували всередині. Дехто сидів просто на кахельній підлозі, оскільки місця для сидіння на дерев’яних лавах і табуретах усім не вистачає, повідомляється в звіті.

Фото з офіційного сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Складається враження, що все в цьому інтернаті створено для зручності персоналу», — зауважують члени комісії.

«День у день люди просто сидять у кімнаті денного перебування. А деякі підопічні живуть в інтернаті вже понад 10 років. Гнітюча атмосфера», — зазначає співробітник Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Анастасія Клюга.

У лютому підопічні були взуті в літні пластикові капці, пошарпаний одяг, в деяких були діряві шкарпетки. Незважаючи на холодну погоду, більшість з них не мали теплих курток. При цьому на складі з 2013 року лежать закуплені теплі камуфляжні куртки.

Моніторингову групу здивував той факт, що в кімнатах взагалі відсутні приліжкові тумби та шафи. Є кілька шаф у коридорах, але в них зберігаються відра і швабри. Підопічні ховають особисті речі під матрац або протягом дня носять з собою у пакетах.

З метою економії вдень у житловому корпусі вимикають опалення. Коли моніторингова група зайшла до кімнат, вікна були відчинені для провітрювання, а температура в спальнях становила +13 градусів С. Опалення вмикають лише ввечері, перед тим як підопічні заходять на ночівлю.

За фактами виявлених грубих порушень і проблем будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини, зазначається на офіційному сайті.

За матеріалами звіту підготував Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.