Лідер Радикальної партії збирається звернутись до суду, щоб змусити урядовців оприлюднити умови підписаного меморандуму з Міжнародним валютним фондом. Про це Олег Ляшко заявив, дізнавшись про таємне підписання документа.

 

«Хто бачив цього кота в мішку? Чому українці не знають про умови цього меморандуму? Ми вважаємо, що такий документ не може розглядатись таємно. Тому ми вимагаємо невідкладно оприлюднити текст меморандуму.

Якщо цього не буде зроблено, ми звернемося до суду, щоб змусити уряд опублікувати документ. Приховувати умови, на яких продають Україну, — це злочин», — наголосив політик.


Також О. Ляшко заявив, що збирається перевірити документ на конституційність.


«Досвідчені юристи нині аналізують меморандум із МВФ на предмет відповідності Конституції України: чи мав право уряд брати на себе зобов’язання із продажу землі і з підвищення пенсійного віку? Якщо не мав, ми зберемо підписи депутатів і звернемося до КСУ про визнання цього меморандуму неконституційним. На мою думку, тут є перевищення урядом і Президентом своїх повноважень», — підкреслив лідер РПЛ.


За інформацією Олега Ляшка, вимоги МВФ, які знайшли відображення в тексті меморандуму, є абсолютно драконівськими.


«Мені відомо, що угода передбачає скасування пільг для підприємців, продаж землі, підвищення пенсійного віку, чергове підвищення тарифів і замороження зарплат протягом трьох років. Це абсолютно драконівські умови, які категорично не відповідають інтересам України. Якщо ми не підвищуватимемо зарплати і пенсії — не буде економічного розвитку», — зауважив Олег Ляшко.