Як уже писав «Голос України», наприкінці минулого року народним депутатам не вистачило голосів для ратифікації так званої Стамбульської конвенції, яка стосується запобігання насилля стосовно жінок та домашнього насильства. Це голосування засвідчило: парламентарії сходяться на тому, що засуджують такі явища в суспільстві, але насторожено ставляться до запровадження в наше законодавство самого поняття «гендер». Відтак очевидним стало те, що без роз’яснювальної роботи не тільки серед пересічних громадян, а й серед законотворців не обійтися. Ухвалення цієї конвенції Ради Європи нині залишається одним із надважливих кроків на шляху до запровадження європейських стандартів у нашому суспільстві. Однак є ще низка законів, які можуть гарантувати жінкам і чоловікам рівний доступ до реалізації свого потенціалу в різних сферах нашого життя.


Як стало відомо вчора під час круглого столу «Партнерство для реалізації Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок в Україні», питаннями, пов’язаними з гарантією рівних прав для чоловіків та жінок, відтепер в уряді опікуватиметься віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, Кабінет Міністрів зосередиться на імплементації раніше визначених намірів, а поєднання повноважень віце-прем’єр-міністра з вирішенням питань, які стосуються рівності, на її думку, є цілком логічним. Урядовець обіцяла невідкладно зайнятись створенням офісу урядового уповноваженого з гендерних питань. Працюватиме також над запровадженням гендерних радників передусім у силових, а пізніше й в інших відомствах.

 


Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції, співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» Марія Іонова  (на знімку крайня праворуч) напередодні круглого столу мала нагоду спілкуватися із представниками Ради церков. На цій зустрічі саме обговорювали гендерні питання. «Непроста була розмова, але дуже відверта, — сказала вона. — Нам треба окремо працювати з народними депутатами — ситуацію можна переламати тільки так. Я б не сподівалася на Раду церков. Вони все одно залишаться при своїй думці». Стереотипи, які стосуються проблематики, на думку народного депутата, дуже легко розбивати, питання лише в тому, чи хочуть опоненти чути аргументи. За її словами, урядовці нині ще не до кінця розуміють, який рівень навантаження опустився на їхні плечі у вигляді опікування гендерним питанням. Але настав час, коли парламентарії зрозуміли: необхідно виходити за межі законодавчого органу і заручатися підтримкою Кабміну. Хоча згоди серед високопосадовців поки що немає, питання гендерної політики вже вийшло на державний рівень, каже М. Іонова.


Під час погоджувальної ради, яка відбудеться 13 березня, поінформувала законотворець, представники міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» звернуться до Голови Верховної Ради з проханням виділити окремий день у парламенті для розгляду питань, пов’язаних з гендерною політикою. Вони стосуватимуться і військової сфери, і внутрішньо переміщених осіб, і виборчого законодавства тощо.

Фото зі сторінки Офісу віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у Фейсбуці.