Для українців створять комфортні й легкі умови ведення бізнесу. Насамперед це стосуватиметься малих і середніх підприємців. Урядовий законопроект «Про довірчі послуги» нині доопрацьовують до другого читання в Комітеті Верховної Ради з питань інформатизації та зв’язку.


Зокрема, відповідно до проекту закону будуть запущені сучасні електронні інструменти ідентифікації: MobіleІD (через мобільний телефон), BankІD (через банківську картку). Також забезпечать бізнес-сервісами з електронного підтвердження підпису та печатки компанії.


«Це означає, що кожен громадянин зі свого мобільного телефону зможе зареєструвати компанію, підписати будь-який договір, направити відповідний запит і отримати будь-яку інформацію, яка стосується діяльності того чи іншого державного органу», — зазначив міністр юстиції Павло Петренко під час прес-конференції. За його словами, завдяки запуску нових сервісів вся активна діяльність малого і середнього бізнесу щодо комунікації з державними органами та партнерами може відбуватися з використанням смартфону.


Крім того, українці зможуть отримати чимало позитиву під час ведення міжнародного бізнесу. Зокрема, цей законопроект дає змогу вітчизняним підприємствам брати участь у тендерних закупівлях країн Європейського Союзу, які проводяться на електронних майданчиках.


Павло Петренко також зауважив: створення справжньої прозорої системи електронних комунікацій в українській державі дає Україні всі шанси стати однією з найпрогресивніших держав у ІТ-сфері.


«Ми маємо величезний потенціал спеціалістів, дуже потужну технічну і наукову базу, а найголовніше — бажання запроваджувати ці технології у повсякденному житті», — сказав він.


Голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко висловив переконання, що проект закону про електронні довірчі послуги парламент ухвалить у середині березня.


Народний депутат зазначив, що разом з цим документом необхідно ухвалити законопроект про хмарні технології, який дозволяє зберігати інформацію державних органів у відповідних сховищах. Адже в іншому випадку проект закону про довірчі послуги працюватиме лише на 10 відсотків.