У Кіровоградській області розроблено план заходів, спрямованих на активізацію реформування місцевого самоврядування та державну підтримку добровільного об’єднання територіальних громад.

За інформацією заступника голови обласної державної адміністрації Олександра Мільта, їх розроблено на виконання указу Президента «Про першочергові заходи з розвитку місцевого самоврядування в Україні на 2017 рік».


Планом передбачається актуалізація роботи з надання методичної та консультативної допомоги, посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи, сприяння ОТГ щодо реалізації наданих їм повноважень у бюджетній, фінансовій, освітній, медичній та інших сферах життєдіяльності.


На Кіровоградщині також розпочав роботу обласний центр розвитку місцевого самоврядування, основне завдання якого — надання допомоги територіальним громадам у процесі підготовки до об’єднання, а також подальший супровід уже об’єднаних територіальних громад.


Значну методологічну допомогу в процесі реформування органи місцевого самоврядування та громади можуть почерпнути з посібника «Спроможна громада», розробленого центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій облдержадміністрації на основі соціологічних досліджень.


Наразі значна увага приділяється проведенню виїзних семінарів, наданню консультацій та громадським обговоренням за участі експертів, представників громадськості, фахівців профільних структурних підрозділів ОДА.
Процес створення спроможних об’єднаних територіальних громад на Кіровоградщині триває.


Кіровоградська область.