Погоджувальна рада


Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі два тижні поспіль. Про це на засіданні погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів повідомив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.


Він запропонував, щоб робочий тиждень розпочався з ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою. «Це без перебільшення важливий історичний документ для посилення економіки України. З моменту набуття чинності угода відкриває для українських експортерів 98 відсотків канадського ринку товарів. Ввізні мита на сільськогосподарські та промислові товари з України до Канади будуть негайно скасовані», — повідомив він.


Окрім того, глава парламенту запропонував, щоб протягом двох пленарних тижнів депутати розглянули низку організаційних питань. «Насамперед маємо вирішити питання з членством депутатів, які здобули мандат, у комітетах. Це майже 40 народних обранців», — сказав він. Водночас А. Парубій зауважив, що не всі парламентарії написали заяви для роботи в тих чи інших комітетах. Тому попросив, щоб такі заяви були написані, аби невідкладно розглянути це питання на засіданні парламенту.

 

Андрій Парубій зауважив також, що протягом двох пленарних тижнів буде розглянуто питання Рахункової палати. Також закликав провести остаточні консультації, аби якщо не цього тижня, то хоча б наступного можна було вирішити питання ЦВК.


Протягом двох тижнів також будуть представлені законопроекти з реформи парламенту. А. Парубій сподівається на підтримку цих документів головами фракцій та комітетів.


Загалом роботу парламенту будуватимуть за блоками питань. Так, сьогодні розглядатиметься блок фінансово-банківської діяльності та паливно-енергетичного комплексу. У середу — питання захисту внутрішньо переміщених осіб. У четвер — блок питань національної безпеки та оборони та питання житлово-комунального будівництва.


Переглянути бюджет і підвищити мінімальні пенсії


Щоправда, співголову депутатської фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка порядок денний не влаштовує. «Якби ситуація була спокійною, то він міг би бути таким. Але в умовах політико-економічної кризи, початку розгулу махновщини в країні, ми вважаємо, що порядок денний має бути скоригований», — заявив він.


На думку Опозиційного блоку, тиждень має розпочатися з перегляду бюджету. «Анонсовано додаткові доходи до бюджету в розмірі 24 млрд. грн. за рахунок інфляції, збільшення цін, тож у нас є час і можливість, щоб вирішити кричущі проблеми сьогоднішнього дня — проблема мінімальних пенсій та відновлення соціальних виплат, які були зменшені у бюджеті 2017 року», — сказав один із лідерів фракції.


Ще одне питання — співпраця з МВФ. «Опоблоківці» вимагають, щоб уряд нарешті розповів — на яких умовах будуватиметься співпраця з МВФ.


Порушив Ю. Бойко і питання вимушених переселенців. За його словами, нині у нас налічується 1 млн. 700 тис. таких осіб. «Люди практично представлені самі собі. У порядку денному є п’ять законопроектів на цей тиждень.

Найважливішим ми вважаємо № 4794, що дозволяє підтримати цивільних людей, які отримали поранення. На черзі ще 11 законопроектів за авторством представників різних фракцій, спрямовані на те, щоб підтримати переселенців у цей складний час», — сказав він.


Але найголовніше, за словами депутата, — це створення центрального органу виконавчої влади, який би системно займався проблемами цих людей. Адже профільне міністерство з цим завданням не впоралося.


Окремо співголова Опозиційного блоку наголосив на необхідності проведення зустрічі у Нормандському форматі. За його словами, попри те, що там не було ухвалено якихось важливих рішень, сам факт зустрічі є дуже позитивний. «Після зустрічі на рівні міністрів закордонних справ парламент має вийти з ініціативою, щоб чергова зустріч відбулася вже на рівні керівників держав із прийняттям конкретних рішень і з розширенням цього Нормандського формату із залучення Сполучених Штатів Америки, як країни, яка має вплив на процеси, які там відбуваються», — переконаний Ю. Бойко.


Вимагають розсекретити текст меморандуму з МВФ


Лідер Радикальної партії Олег Ляшко торкнувся питання співпраці з МВФ. Він нагадав, що з’явилася інформація про підписання нової редакції Меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом. Проте ніхто — ні парламентарії, ні громадськість не мають інформації про те, які зобов’язання Президент, уряд, голова НБУ та міністр фінансів узяли на себе.


За попередніми даними, зауважив О. Ляшко, влада взяла на себе зобов’язання запровадити ринок земель сільськогосподарського призначення, підвищення пенсійного віку, тарифів та заборону на функціонування експортно-кредитного агентства. Всі ці питання уряд не має права вирішувати у таємному режимі.


Тому Радикальна партія звернулася до окружного адмінсуду з вимогою визнати протиправною бездіяльність Президента, прем’єра, глави НБУ та міністра фінансів. А також вимагає через суд розсекретити текст меморандуму.


Ще одне питання, якого торкнувся О. Ляшко — подвійне громадянство. За його словами, представники фракції зареєстрували законопроект № 6131, який передбачає позбавлення депутатського мандата осіб, які мають інше, крім українського, громадянство. Він зажадав від голови негайно поставити це питання на розгляд парламенту.


Андрій Парубій позицію радикала щодо подвійного громадянства цілком поділяє. «Якщо людина має подвійне громадянство, вона не має займати найвищі посади в українській державі й повинен бути механізм відкликання такої людини з посади», — сказав він. За словами глави парламенту, робоча група вже напрацювала відповідний законопроект і є висока ймовірність, що вже цього тижня його розглянуть на сесії.


Блокада завдає мільярдних збитків


Голова депутатської групи «Партія «Відродження» Віталій Хомутиннік також висловив занепокоєння переговорами з МВФ і зажадав оприлюднити меморандум. Принаймні, щоб міністр фінансів або особисто прем’єр прибув до парламенту і розповів про всі деталі, додав він.


Ще одне порушене ним питання — блокада Донбасу. Її наслідки продемонстрували, що уряд і досі не виконав головних завдань із диверсифікації енергоносіїв, а влада проявляє повну неспроможність управляти ситуацією. Блокада вже має чималі економічні наслідки. За оцінками представників уряду, якщо блокаду на буде припинено, це коштуватиме країні майже 3,5 млрд. дол. США та обернеться втратою 75 тис. робочих місць. На думку В. Хомутинніка, РНБО на чолі з Президентом має ухвалити відповідні рішення і взяти на себе відповідальність за цю ситуацію.


Що стосується законопроектів, то «Відродження» пропонує розглянути законопроект № 6146 щодо встановлення мінімального посадового окладу залежно від розміру мінімальної зарплати. Це дасть змогу підвищити зарплати всім працівникам бюджетної сфери та встановити справедливість у питанні нарахування заробітної плати. А також проект № 6063 щодо належного забезпечення родин з дітьми та встановлення справедливих соціальних гарантій дітям. У групі пропонують повернути прогресивну систему державної допомоги при народженні дитини та встановити виплати на рівні: на першу дитину — 50 прожиткових мінімумів; другу — 70 прожиткових мінімумів; третю та наступну дитину — 100 прожиткових мінімумів.


Представник групи «Воля народу» Володимир Бандуров запропонував підвищити мінімальну пенсію. «Ми підтримували підвищення мінімальної зарплати вдвічі, але наполягаємо і на поступовому підвищенні мінімальної пенсії. Ми вважаємо, що вже цього року вона має становити мінімум 2,5 тис. грн.», — наголосив він. Кошти на осучаснення пенсій, за словами обранця, є. Відповідно до даних Держказначейства, на 1 березня поточного року на єдиному казначейському рахунку — 34 млн. грн.


Останні декілька років масштаби бідності зростають, тому уряду необхідно терміново підготувати зміни до бюджету-2017 і підвищити прожитковий мінімум для непрацездатних осіб.


Верховна Рада має стати прикладом ефективності


Голова депутатської фракції БПП Ігор Гринів закликав навести лад у роботі парламенту. Зокрема, доукомплектувати комітети. «Маємо затвердити кошторис Верховної Ради і діяти на його основі. Я вважаю, що цей тиждень добрий, щоб закінчити організацію роботи Верховної Ради і ввести її у правильне русло», —  зауважив депутат і додав: «Зміни, напрацьовані робочою групою, у тому числі й за участю пана Кокса, потрібно втілювати в життя».


За словами А. Парубія, якщо фракції нададуть свої пропозиції щодо цих законопроектів, уже в середу документи отримають висновки профільних комітетів, тож сесія зможе розглянути їх або у нинішній четвер, або наступного вівторка.


У тому, що Верховна Рада має стати прикладом ефективності, упевнений і голова «Народного фронту» Максим Бурбак. За його словами, згідно з дослідженнями саме «Народний фронт» є найдисциплінованішою фракцією.

Він закликав інших колег наслідувати їх приклад: «Закликаємо всіх до самодисципліни і усвідомлення того, що люди делегували вас у парламент, бо тут іде боротьба не менша, ніж на фронті».


Депутат також наголосив, що сьогодні всі можливості держави, юридичні та дипломатичні, мають бути спрямовані на позитивний результат у Міжнародному суді ООН. А також наголосив на збереженні санкцій проти Росії, додавши, що Верховна Рада має виконувати свою частину роботи у цьому напрямку також. У цьому контексті він зауважив, що у довгу шухляду відклали ініціативу «Народного фронту» щодо запровадження візового режиму з Росією та про розширення санкцій.


Окремо М. Бурбак наголосив на необхідності збільшення україномовних квот на телебаченні. Відповідний законопроект уже зареєстровано у парламенті. Водночас обранець подякував Президентові за відповідну ініціативу, озвучену нещодавно. А також закликав запобігти провокаціям проти керівника Інституту національної пам’яті В’ятровича.


Це, переконаний М. Бурбак, не хуліганство, а один з інструментів диверсійної війни проти нашої держави. «Москва за будь-які можливості заважатиме встановленню української національної ідентичності. Це найпотужніша зброя проти російської агресії», — сказав він.


Щодо україномовних квот, то, за словами А. Парубія, це питання парламент рекомендуватиме для прийняття рішення щойно його розгляне профільний комітет. Окремо глава парламенту торкнувся питання дисципліни. «Без дисципліни ми можемо обговорювати проекти десятки раз, але не матимемо жодного шансу ухвалити їх у сесійній залі», — сказав він. Тож закликав провести у фракціях жорсткі перемовини щодо присутності депутатів на пленарних засіданнях.


Потрібно ухвалити закон про окуповані території


Голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк також висловився за доцільність підвищення пенсій. «Якщо не хочете підвищувати пенсії, то давайте хоча б скасуємо 15% податок для працюючий пенсіонерів. Це буде повага до людини в українській незалежній державі», — наголосив він.


Водночас він зауважив, що нині Україна фінансує окуповані території, з яких стріляють по наших людях і солдатах. «Сьогодні ЄС пропонує нам не визнавати окуповані території окупованими. А які ж це території?» — запитав голова фракції. На думку депутата, парламент не має ігнорувати виконання своїх функцій і повинен ухвалити закон про окуповані території. А також про створення антикорупційного суду, про профілактику політичної корупції — закон про вибори на пропорційній основі з відкритими списками. «Це наш обов’язок. Все решта — рутинна праця, про яку навіть не треба говорити», — вважає він.


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» підтримує блокаду торгівлі й вимагає від парламенту провести публічну розмову на цю тему. А також ухвалити закон про окуповані території та всі необхідні нормативні акти, які називають речі своїми іменами.


«Україна ввійшла в десятку найбідніших країн світу. Ось результат реформ і боротьби з корупцією. Інфляція в лютому перейшла всі межі. Ще одне сенсаційне повідомлення — Україна, за даними   ЮНІСЕФ, очолила рейтинг країн за рівнем смертності дітей, немовлят і жінок, які народжують. Це означає, що система охорони здоров’я вбиває людей, а не лікує їх», — констатувала лідер «Батьківщини» і додала, що це означає, що країна фактично перебуває у стані внутрішньої війни проти народу. І посилить її підвищення вартості тарифів на ЖКГ.


Крім того, парламентарій продемонструвала копію Меморандуму, підписаного між Україною та МВФ. За цим документом, наголосила Ю. Тимошенко, негайно потрібно скликати парламентські слухання. Вона повідомила також, що документ буде розмішено на офіційному сайті «Батьківщини».


Люди чекають конкретних дій, а не популізму


Представник Президента в парламенті Артур Герасимов торкнувся законопроектів, визначених главою держави як невідкладні. Зокрема, № 6172 про внесення змін до ст.3 Закону «Про запобігання корупції». Цей законопроект спрямований на звільнення від електронного декларування військовослужбовців з числа осіб рядового, сержантського, старшинського та молодшого офіцерського складу, а також курсантів вищих військових навчальних закладів. Як невідкладний глава держави визначив і проект закону, ухвалений парламентом 9 лютого 2017 року в першому читанні 5336-1, спрямований на врегулювання порядку організації та діяльності Конституційного Суду.


За словами А. Парубія, проект закону про Конституційний Суд може бути винесений на розгляд парламенту у вівторок, 21 березня. «У середу має бути рішення комітету. Водночас юридичне управління просить дати час на зведення таблиць до другого читання і тому, можливо, був би сенс, щоб ми його розглянули не цього четверга, а, наприклад, у вівторок», — зауважив глава парламенту.


Ситуацію з Меморандумом між Україною та МВФ прокоментував Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів. За його словами, 80 відсотків того, що говорять про цей документ — це не правда, а лише нагнітання ситуації. «Люди чекають від нас конкретних дій, а не популізму. Наш уряд чітко визначив мету — забезпечити відновлення економіки і завдяки цьому підвищити рівень життя людей. Це завдання ми виконуємо».

ФАКТ

На пропозицію Голови Верховної Ради у п’ятницю, 17 березня, відбудеться урочисте засідання з нагоди 100-річчя з дня утворення Центральної Ради. Порядок денний має бути вичерпано до 12.30.

Затим у сесійній залі до 14-ї години відбуватиметься урочисте засідання з нагоди 100-річчя українського парламентаризму. «Ця дата є визначальна для України. Вона нагадує нам про події сторічної давності, коли було відроджено українську державу», — сказав А. Парубій.

 

Ганна Гопко, Микола Княжицький.

 

Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.