Рівненський льонокомбінат знову змушений був захищати своє право на спокійну злагоджену роботу акціями протесту — цього разу у Києві під стінами Державної фіскальної служби України. Адже з підприємства вимагають майже 2 мільйони гривень пені начебто за порушення термінів повернення валютної виручки. Раніше льонокомбінат конфліктував із Нацбанком і, зрештою, таки домігся продовження термінів повернення валюти із 3 місяців до 4. Нагадаємо, ідеться про те, що у разі переведення валюти за кордон, не пізніше як за 4 місяці потому в Україну має прибути товар на перераховану суму або ж мають повернутися валютні кошти. Інакше підприємству загрожують чималі штрафи.

Рівненський льонокомбінат традиційно має чимало контрактів, за які розраховується валютою: це імпортне обладнання та сировина, з якої виготовляють тканини. Постійні іноземні партнери підприємства вже перестали дивуватися особливостям українського законодавства і в разі затримки термінів доправлення до України оплаченого валютою товару тимчасово повертають кошти на рахунки льонокомбінату, щоб виробничники не мали проблем. Тож усі контракти підприємства завжди належно виконані, і не втрачено жодного долара чи євро.

Але за таких умов дуже важко працювати Рівненському льонокомбінату та іншим українським виробникам.

Юристи льонокомбінату розповіли, що подали до ДФС усі необхідні документи для підрахунку реальної пені та скаргу на відповідних посадових осіб. А до Києва приїхали, щоб бюрократія у відомстві не завадила розгляду скарги в зазначені терміни. Відповідь на скаргу пікетувальники отримали в усній формі. За словами учасників, після проведеної перевірки пеню із 2 мільйонів було скорочено до 7 тисяч гривень. Однак письмового акта ще немає.

Андрій ЛОБЧУК, Олександра ЮРКОВА.

Рівне.