На сьогоднішній день головне завдання — акумулювати зусилля органів державної влади України та міжнародних донорів для відновлення інфраструктурних об’єктів на сході нашої країни. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з делегацією Європейської Комісії на чолі із заступником директора Директорату з питань Російської Федерації, Східного партнерства, Центральної Азії та ОБСЄ Європейської служби зовнішньої діяльності Люком П’єром Девінєм (на знімку).

 

 

«Ми високо цінуємо всебічну підтримку Європейського Союзу. Особливо чутливою ця допомога є для простих громадян, які на власні очі можуть переконатися, наскільки Європа солідарна з позицією України в процесі відбудови Донбасу», — зазначила Ірина Геращенко.


Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслила: для України дуже важливою є допомога Європейського Союзу, яку він надає саме для відбудови Донбасу.


У цьому контексті вона поінформувала представників делегації, що у 2016 році Верховна Рада перерозподілила майже чотири мільярда гривень на відновлення інфраструктурних і соціальних об’єктів у Донецькій і Луганській областях.


«Передбачається, що за виділені кошти в середньостроковій перспективі буде відновлено низку закладів освіти, охорони здоров’я, частину критично важливих транспортних інфраструктурних об’єктів, пошкоджених унаслідок військової агресії Росії», — зауважила парламентарій.


Ірина Геращенко поінформувала про перемовини з Президентом Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петером Маурером, який днями відвідав Україну.


«Наша країна підтримує ініціативу Червоного Хреста зі створення безпекових зон навколо інфраструктурних об’єктів», — наголосила політик. Перший заступник Голови Верховної Ради нагадала, що перші напрацювання у цьому напрямі зроблено в рамках роботи Мінської групи за ініціативи української сторони.


«Напередодні першого вересня 2016 року під час чергового засідання відбувся обмін інформацією про місцезнаходження закладів освіти для того, щоб у першу чергу місця, де перебувають діти, не піддавалися атакам», — сказала Ірина Геращенко. Вона також зауважила: для ефективної роботи гуманітарної підгрупи в контексті звільнення заручників та пошуку зниклих безвісти вкрай важливий досвід Міжнародного Комітету Червоного Хреста.


Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях поінформувала присутніх про результати останнього засідання підгрупи з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи. Вона зазначила, що в рамках роботи підгрупи з гуманітарних питань йшла непроста дискусія стосовно громадян у списках ОРДЛО із проханням звільнити їх, і які бажають залишитися на контрольованих владою територіях. «На останньому засіданні було досягнуто домовленості щодо процесу фіксації, куди буде залучена Місія Верховного Комісара ООН з прав людини», — розповіла парламентарій.


Під час зустрічі також було порушено питання щодо дотримання прав людини у Криму. Зокрема, заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Марія Іонова наголосила на необхідності детального вивчення цього питання міжнародними організаціями.


Ірина Геращенко подякувала європейській спільноті за одно-стайну позицію в питанні санкцій до повного виконання Мінських угод.


Також сторони обговорили впровадження безвізового режиму для України.


У свою чергу Люк П’єр Девінь зазначив, що Європейська спільнота вболіває за успіх України і підтримує процес реформування країни.


Він підтвердив готовність Європейського Союзу виділити Україні черговий транш у рамках макрофінансової допомоги.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, звертаючись до представників Європейської Комісії, висловила подяку за увагу до України і підкреслила, що для нашої країни є дуже важливим, щоб «обов’язковим пунктом візиту представників ЄС був не лише Київ, а й Донбас».

ДОСЛІВНО

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина ГЕРАЩЕНКО:


«Для відновлення мирного життя на Донбасі ключовим питанням є безпека. Україна виступає виключно за політико-дипломатичний шлях врегулювання конфлікту на Донбасі та наполягає на повному виконанні Мінських угод».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.