Органи прокуратури Рівненської області, застосовуючи представницькі повноваження, через суд домоглися скасування договорів оренди земельної ділянки, якими суттєво зменшено розмір орендної плати за її користування.

 

Встановлено, що у 2015 році в місті Вараш (на той час – Кузнецовськ) орган місцевого самоврядування організував та провів аукціон з продажу права оренди земельної ділянки площею понад 1 га для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

 

За результатами аукціону з переможцем – одним із ТОВ – укладено відповідний договір оренди землі, згідно з яким встановлювався річний розмір орендної плати у сумі 3,2 мільйона гривень.

 

Однак у подальшому міська рада на підставі прийнятого рішення затвердила технічну документацію із землеустрою щодо поділу цієї землі та всупереч вимогам Земельного кодексу України, без проведення земельних торгів, її частину надала в оренду згаданому ТОВ, встановивши у договорах орендну плату у розмірі лише 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки в рік – тобто, 72 тисячі гривень.

 

Після таких неправомірних дій орендар уникав сплати за користування землею у розмірі, встановленому за результатами проведеного земельного аукціону, а відтак бюджет не отримував значні кошти.

 

З метою захисту інтересів держави у сфері бюджету та земельних правовідносин органи прокуратури Рівненської області відреагували, заявивши до суду позов з вимогою скасувати рішення органу місцевого самоврядування та договори земельних ділянок, якими зменшено розмір орендної плати за їх користування. Рівненський апеляційний господарський суд підтримав позицію прокуратури – позовні вимоги задовольнив. Відтепер до бюджету товариство сплачуватиме у рік 3,2 мільйона гривень, що у 45 разів більше розміру орендної плати, яка вносилась раніше.

 

Про це нашому власкору Олександрі ЮРКОВІЙ повідомили у прокуратурі Рівненської області.

 

Голос України