Олександр БІЛОВОЛ, група «Партія «Відродження»:
— Наша група напрацювала низку важливих законопроектів. Один із них — №6141, яким пропонується встановити мінімальний посадовий оклад тарифної ставки залежно від мінімальної заробітної плати. Нині цього потребують державні службовці. Ще одне питання, яке нам ставили виборці в округах — співпраця з МВФ. Сьогодні знову лунає інформація про підвищення пенсійного віку, продаж сільськогосподарських угідь, тому наша група вимагає від міністра фінансів, голови НБУ, прийти і доповісти парламенту, яка співпраця буде налагоджена з МВФ. Ще одне питання, яке турбує громадян — медична реформа і створення госпітальних округів.

Нав’язування Міністерством охорони здоров’я створення госпітальних округів, без врахування думки обласних, місцевих і сільських рад, призведе до серйозного колапсу. Тому ми закликаємо МОЗ ще раз відповідально підійти до цього питання і врахувати основні моменти, на яких наголошують наші виборці.


Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— Напередодні у декількох містах відбулися пікетування органів державної влади. Громадяни, звісно, мають право висловити своє бачення і ставлення до дій влади, але хотів би зауважити, що у деяких містах за протестами стоять політики, які прагнуть розхитати ситуацію в країні. Ці політики відпрацьовують мрію Путіна. Вважаю, що всі питання нам потрібно вирішувати політично на цьому майданчику. Наголошую, дії поліції були виваженими, чіткими, вони діяли відповідно до чинного законодавства.


Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— На межі зупинки металургія практично в усіх промислових містах. Шановні блокадники, точніше, не шановні блокадники... Зупиняється промисловість, люди вже самі розблоковують дороги. Куп’янськ, Конотоп, страйки дальнобійників, шахтарів. Така ситуація у нас в країні. Водночас Кабмін підписує нікому не відомий Меморандум з МВФ, зобов’язуючись продавати землю, щоб зробити українців кріпаками, підвищити пенсійний вік або стаж. Потрібно мати мужність відмовлятися від принизливих умов. Гроші потрібно брати з працюючої економіки, а не ходити по всьому світові з простягнутою рукою. Залишився місяць до кінця імунітету чинного уряду. За зраду інтересів України під час підписання цього Меморандуму, розвал економіки країни ми вимагатимемо відставки уряду.


Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Чи хтось сумнівається у цьому залі, що у нас триває агресія Кремля? Думаю, що ні. Чи хтось сумнівається, що Кремль веде цю агресію не лише на лінії фронту, а й всередині нашої країни — інформаційно, економічно і політично. Тому коли ми говоримо про блокаду, маємо перш за все чітко розуміти, кому на руку вона працює — на руку терористів та загарбників. Тепер відносно подій, які сталися у понеділок. (Співробітники СБУ затримали в зоні проведення АТО 43 людини. Причина затримання — відмова здати зброю. — Ред.). Ситуація, коли значно зросла ймовірність терористичних актів у зоні АТО, поліція попросила людей здати зброю. На що отримала відмову. У мене виникає декілька питань. Якщо стверджують, що зброя була зареєстрована, звідки взялися гранати? Чому там не було політиків, чому вони підставили ветеранів, які щиро вірять в ідеї? Чому там було багато раніше судимих? Наступне, відносно подій в облрадах, які сталися у понеділок і в ніч на вівторок. Хтось дуже хоче на повну розкачати ситуацію. Але знову давайте повернемося до запитання: кому це вигідно?

Відповідь дуже проста — агресору! Маємо бути єдині у боротьбі проти нього!


Сергій МЕЛЬНИЧУК, депутатська група «Воля народу»:
— Передусім хочу привітати всіх, хто в 2014 році пішов захищати Україну і досі це робить, зі святом. Пам’ять загиблих прошу вшанувати хвилиною мовчання. Уже півтора місяця триває блокада на Донбасі. Не казатиму про те, яких економічних збитків вона завдає нашій державі, але відзначу: почалося це все ще з першого дня конфлікту. Контрабанда була до війни і залишається досі. Нині зіткнулися інтереси деяких економічних структур, які намагаються нажитися на цій ситуації. Але окремі народні депутати вирішили підняти свої політичні дивіденди на цій ситуації. Як наслідок — вже втрачено десятки тисяч робочих місць. Ми маємо об’єднатися в цій залі й вирішувати проблеми в парламенті, а не підбурювати бійців-добровольців і розхитувати ситуацію в країні.


Олег БЕРЕЗЮК, фракція «Самопоміч»:
— Після нападу влади на добровольців ми досі не можемо отримати інформацію про місце перебування Павла Герасименка, 25-річного «айдарівця». Вимагаємо СБУ та МВС негайно надати інформацію про те, що відбувається з цією людиною. Ця країна потребує реальної стабільності. Стабільності розвитку, опору, руху від колонії до власного дому. Натомість держава в понеділок виступила проти власних людей, які фактично виконують замість неї її функції. Держава виступила за інтереси трьох-чотирьох українських олігархів, які служать агресору. Це не зрада, а політична орієнтація. Уряд витратив більше часу на організацію операції з розгону, аніж на переговори з людьми. Кабмін має повернутися до перемовин, а всіх заарештованих необхідно звільнити.


Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Вітаю добровольців із їхнім днем, який уперше відзначається в країні. В умовах, коли банда Януковича знищила армію та спецслужби і фактично знищила обороноздатність, вони перші стали на захист країни. Водночас прокоментую події, які відбулися на початку тижня на сході. Офіційна позиція нашої фракції і моя особиста полягає в тому, що ми категорично проти застосування сили в стосунках із учасниками блокади на Донбасі. Це найгірше, що може бути. Треба шукати компроміси і переконувати один одного і домовлятися. Майданчиком для цього має стати парламент. Нині маємо створити тимчасову слідчу комісію для розслідування подій на сході. Вимагаємо невідкладно прийняти закон про окуповані території і визнати очевидні речі, пропонуємо прийняти закон про переміщення товарів через лінію зіткнення.


Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Силові структури, поза сумнівом, за дорученням Президента пішли проти ветеранів АТО і добровольців, які блокували торгівлю на крові й заробляння мільярдів гривень для окупантів. Хочу звернути увагу на правовий аналіз, який зробив екс-суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін. Він наголошує: лінія фронту не може перетинатися заінтересованими особами з метою торговельної діяльності, постачання матеріалів, обладнання, сировини, чи товарів. Захист суверенітету, наголосив він, згідно з Основним Законом, є обов’язком кожного громадянина, а не лише держави. Якщо посадовці ці функції не виконують, це мають робити громадяни.

Вимагаємо негайно прийняти закон про окуповані території.