За ініціативи Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я та Всеукраїнського альянсу офтальмологів учора в парламенті відбувся день профілактики глаукоми. Усі бажаючі могли перевірити внутрішньоочний тиск (на знімку). Мета заходу — довести, що втрати зору можна уникнути.

 


Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець під час брифінгу повідомила, що нині у світі майже 40 мільйонів сліпих людей. Із них 40 тисяч українців. «Сліпоти, яка виникає внаслідок глаукоми, у 80 відсотках випадків можна уникнути», — наголосила парламентарій. Водночас, каже вона, останнім часом кількість відповідних захворювань збільшилась майже втричі.


Завідувач кафедри офтальмології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Оксана Вітовська наголосила: «Діагноз глаукоми — не вирок. Незважаючи на те, що хвороба прогресує, цей процес можна уповільнити, а сліпоту — попередити». За її словами, в Україні понад 200 тисяч хворих на глаукому. Щорічно реєструється майже 20 тисяч нових випадків. «Підступність хвороби в тому, що люди не помічають її початку і не звертаються до фахівців, — застерегла О. Вітовська. — Якщо перед очима плавають мушки, трапляється затуманення зору, навколо джерела світла з’являється сяйво — треба обов’язково звернутися до лікаря. Якщо діагноз глаукоми вже встановлено, важливо дотримуватися всіх рекомендацій фахівців».


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.