Із початку 2017 року у вугільній галузі загинули 12 осіб. Про це «Голосу України» повідомили в Державній службі України з питань праці. Для порівняння: за весь минулий рік в Україні загинули 20 гірників, загалом у галузі були травмовані 864 особи.


Сплеск смертельного травматизму пов’язаний насамперед з аварією на шахті «Степова» державного підприємства «Львіввугілля», внаслідок якої 2 березня загинули вісім робітників. На черговому засіданні урядової комісії з розслідування причин аварії її голова віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко повідомив, що комісія вивчає питання щодо наявності небезпечного обладнання безпосередньо під землею.


«Коли і ким приймалося рішення щодо закупівлі неякісного обладнання або кабельної продукції (якщо такі справді були в шахті); чому на місці аварії було встановлено обладнання для провітрювання продуктивністю 120 кубометрів на годину за необхідної 450 кубометрів і хто погодив таку схему; чому не спрацювала система УТАС, яка мала оповістити і вивести людей з шахти при проведенні ремонтних робіт», — наголосив віце-прем’єр.


Геннадій Зубко додав, що безпосередньо під час вибуху на шахті «Степова» не існувало дозволу на проведення небезпечних робіт, повідомляє «Урядовий портал». «Наразі Держпраці спільно з регіональним відділенням проводить розслідування щодо приписів, які було надано шахті «Степова» в 2016—2017 роках, як їх було виконано або не виконано і чому на 01.02.2017 року такого дозволу на шахті не існувало», — сказав очільник комісії.


З’ясувалося, що ще кілька шахт «Львіввугілля» не мають дозволів від органів, які здійснюють нагляд за безпекою праці у вугільній галузі. На думку віце-прем’єра, варто говорити про відповідальність керівників на всіх рівнях: «Отже, ми складаємо загальну карту, починаючи від закупівлі систем провітрювання шахти, засобів особистої безпеки шахтарів, систем оповіщення, до відповідальності керівництва шахти, державного підприємства та заходів, які мало провести Міненерговугілля».