Сьогодні завдання усіх підрозділів поліції, і поліції охорони зокрема, полягає у пришвидшенні роботи щодо підвищення ефективності діяльності, спрямованої на зниження рівня злочинності, пропагування в суспільстві безпечної поведінки та впевненості в можливостях правоохоронних органів захистити громадян від злочинців. Про це під час прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі повідомив Сергій Будник (на знімку), начальник Департаменту поліції охорони.

 

Досьє «Голосу України»

Народився в 1965 р. у селі Софіївська Борщагівка Київської області. Після школи, служби в армії закінчив юридичний факультет КДУ ім. Т. Г. Шевченка. Трудову діяльність розпочав слюсарем-складальником на заводі «Електронмаш» у Києві. З листопада 1991 року по липень 2002-го працював на різних посадах в органах внутрішніх справ. 2008—2010 роки — заступник начальника департаменту ДАІ України. 2010—2014 рр. — начальник Центру безпеки дорожнього руху й автоматизованих систем при МВС. 2014-го став першим заступником начальника департаменту ДАІ. З жовтня 2014-го й дотепер — керівник департаменту ДСО при МВС. Заслужений юрист України. Кандидат юридичних наук. Нагороджений орденами «За заслуги» ІІ і ІІІ ступенів.

 

За словами генерала поліції третього рангу, у 2016-му спостерігалося значне зростання кількості злочинів, зокрема — майнової спрямованості.


— У 2017 році ця тенденція до зростання постійно перебуває на контролі у керівництва Національної поліції та МВС, було вжито відповідних заходів, проведено оперативно-профілактичні відпрацювання територій держави силами всіх підрозділів Нацполіції та Нацгвардії із залученням інших правоохоронних органів. І вказані заходи дали результат — сьогодні можна чітко сказати, що зростання злочинності зупинено, — наголосив начальник Департаменту поліції охорони.


Щодо діяльності поліції охорони, то, за словами Сергія Будника, нині в Україні поліцією охорони охороняються майже 190 тисяч квартир, приватних будинків та інших приміщень з особистим майном громадян та 124,4 тисячі об’єктів усіх форм власності.


Водночас, за статистикою майнових злочинів, за два місяці 2017-го вже зареєстровано 566 тисяч крадіжок, з яких майже 65 тисяч — із помешкань громадян. Органами поліції охорони за цей час попереджено 1 992 крадіжки з об’єктів усіх форм власності, під час яких затримано 2 062 особи. Зокрема на охоронюваних об’єктах — 43 крадіжки, під час яких затримано 48 осіб.


— Якщо ж говорити про запобігання поліцейськими охорони крадіжкам у квартирах та будинках, то їхня кількість становить 1012, при цьому затримано 1028 зловмисників, у тому числі в охоронюваних помешканнях громадян припинено 14 крадіжок та затримано 15 злочинців, — додав начальник Департаменту поліції охорони.


Сьогодні злодії стають дедалі досвідченішими та винахідливішими, для скоєння злочину їм вистачає хвилини-двох, вони нерідко використовують вогнепальну зброю і навіть гранати. Від несанкціонованого проникнення в оселю на 100% уже не захищають ні надійні замки, ні надсучасні броньовані двері чи ґрати на вікнах. Як показує досвід, найефективнішим шляхом захисту від протиправних посягань залишається встановлення охоронної сигналізації з реагуванням нарядів поліції охорони.


На жаль, не обходиться без жертв — убивають і домовласників, і їхніх працівників. Наприклад, у селищі Гореничі під Києвом скоєно вбивство хазяїна будинку, житло якого потім пограбували. А в Конча-Заспі зв’язали охорону й покоївку, пограбували будинок і прихопили із собою автомобіль. У більшості таких випадків господарі понадіялися на приватну охорону. Хоч на відміну від них у наших бійців є не тільки норми з прибуття на місце після одержання сигналу тривоги (три—десять хвилин залежно від регіону), а й право затримати злочинців, у тому числі із застосуванням зброї, чого не можуть робити приватні охоронні структури.


Сергій Будник також відповів на запитання «Голосу України».


— Цікаво, змінився якось останнім часом звичний образ домушника?


— Так, нині злодій уже не той, що був раніше. Якщо раніше домушник працював один, то тепер це групи із трьох-чотирьох злочинців, які не тільки підбирають екіпірування й спорядження, а й нерідко серйозно озброюються.

У деяких з них у користуванні є навіть гранатомети(!). Нещодавно в Харківській області при спробі проникнення в житло грабіжники стріляли саме з такої зброї. Часом намагаються зупиняти пострілами із гранатометів й інкасаторські авто.


— Ні для кого не таємниця, що для перекриття великої території, на якій можуть перебувати охоронювані об’єкти, потрібні величезні сили. Як ви виходите із ситуації?


— У невеликих містах і райцентрах у нас є так звані змішані групи, які складаються із працівників поліції охорони й звичайних поліцейських. Такі групи реагують не тільки на спрацьовування сигналізації або «тривожних кнопок», а й на інші виклики, що надходять на спецлінію «102».


— Як же вберегти свою квартиру або будинок від зазіхання зловмисників?


— Перше, що потрібно пам’ятати, — грабіжник-професіонал завжди готується й відстежує майбутню жертву. Тому не варто в себе на сторінках у соцмережах постити інформацію про тривалі відрядження або поїздки у відпустку — це дає злодієві сигнал, що нікого немає вдома. Крім того, не зайвим буде подбати про зміцнення вхідних дверей і вікна у будинку. Щоправда, сталеві двері із сейфовим замком і ґрати на вікнах можуть відлякнути дрібних злодіїв, а от професіоналів цієї сфери вони не зупинять. У них у запасі обов’язково знайдеться кілька спеціальних відмичок. Тому я рекомендував би комбінувати охоронну систему свого житла. Потрібно не тільки не поскупитися на посилення своїх дверей і металеві ролети на вікна для приватного або перших (останніх) поверхів багатоквартирного будинку, а й придбати сигналізацію. У середньому вона стане з установкою приблизно у 5,5—6 тисяч гривень.


Щоправда, без її підключення на центральний пункт охорони про проникнення в житло знатимете тільки ви. І після одержання такого сигналу вам доведеться або самостійно мчатися додому, або ж викликати поліцію.

Однак, як показує практика, такі системи не завжди спрацьовують від проникнення. Адже, приміром, датчик на вікні може сприйняти вибух петарди на вулиці як розбиту шибку і дати сигнал тривоги. Для цього ми й пропонуємо взяти житло під охорону. Тим більше що багато систем сигналізації, у тому числі й вітчизняного виробництва, це дозволяють. Приміром, вам не потрібно, щоб квартира перебувала під централізованою охороною постійно, бо вдома завжди хтось буває. Але у випадку тривалої відсутності ви завжди можете передати житло на центральний пульт.


— Тобто можна керувати сигналізацією за допомогою смартфону?


— Так. Уже найближчим часом ми закінчимо доробляти нашу систему, що дасть змогу замовнику не тільки контролювати, а й керувати сигналізацією через смартфон. До приладу сигналізації за допомогою спеціального додатка підключатиметься гаджет. Це допоможе дистанційно знімати об’єкт із охоронної сигналізації. Приміром, перед дверима квартири дзвонить дитина і каже, що вона вже вдома, і ви у два дотики можете самі відключити сигналізацію, не виходячи з офісу. Так дитині не потрібно буде знати код доступу, що значно убезпечить її від зловмисників. Крім того, додаток даватиме можливість переглядати статистику, хто й коли знімав об’єкт із сигналізації. Також у найближчих планах у нас створення мобільної «тривожної кнопки», натиснувши яку людина зможе викликати наряд поліції охорони. Щоправда, тут діятиме обмеження щодо скупчення народу.

Приміром, ми не зможемо виїхати до людини, яка сидить на футбольному матчі й намагається викликати наших співробітників.

 

З 15 до 31 березня 2017 р. поліція охорони за дорученням Національної поліції України, а також з метою посилення захисту майна громадян і протидії крадіжкам проводить весняну соціальну всеукраїнську акцію «Квартира під охорону». За її умовами, пропонується встановити охоронну сигналізацію у квартирі з 50-процентною знижкою на монтажні роботи. 

Скористайтеся з можливості істотно заощадити на встановленні системи сигналізації!
Телефонуйте:
0-970-502-220 — для абонентів оператора «Київстар».
0-730-502-220 — для абонентів оператора «Лайф».
0-990-502-220 — для абонентів МТС.
Дзвінки здійснюються за тарифами операторів.
Номер «гарячої» лінії поліції охорони —  0-800-502-220 (безплатно).


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.