Учора Рада національної безпеки і оборони України ухвалила рішення про повне припинення транспортного сполучення та переміщення вантажів через лінію зіткнення в зоні антитерористичної операції. Це рішення продиктовано різкою ескалацією російської агресії проти України, насильницьким захопленням розташованих на території окремих районів Донецької та Луганської областей українських підприємств, а також тим, що Російська Федерація почала на державному рівні визнавати «документи» самопроголошених республік.


«Пропоную Раді національної безпеки і оборони ухвалити рішення про тимчасову повну зупинку транспортного, і не лише залізничного, сполучення з окупованою територією. Воно діятиме доти, поки окупанти не повернуть назад під юрисдикцію України вкрадені українські виробництва», — заявив на початку екстреного засідання РНБОУ Президент Петро Порошенко та додав, що виняток буде зроблено лише для гуманітарних вантажів.

 

 

«Блокувати чи не блокувати? Підтримувати з окупованими районами бодай мінімальні економічні стосунки чи обрубати все? На ці запитання можна відповідати по-різному, залежно від того, якої ми дотримуємося стратегії», — зазначив глава держави та підкреслив, що наша мета очевидна — відновлення територіальної цілісності України політико-дипломатичним шляхом. І саме виходячи з такої стратегії свого часу й було вирішено зберегти обмежені стосунки з тими підприємствами по той бік лінії зіткнення, власники яких знайшли спосіб залишитися у правовому полі України та платили податки до українського бюджету. «Як можна говорити про гроші, коли війна і гинуть люди?» — запитують прибічники блокади. Насправді є аргументи відповісти і на цю емоцію. Хіба для того, щоб зміцнити оборону, щоб профінансувати контрактну армію, забезпечити її зброєю, не потрібні надходження до державного бюджету? Хіба з мене хтось зняв за це відповідальність як з Верховного Головнокомандувача? Хіба хтось позбавив уряд України обов’язку дбати про відновлення економічного зростання, про зарплати, пенсії? Хіба не вимагаємо ми від Національного банку стабільності національної грошової одиниці, а від Міненерго — світла й тепла? Хіба нас перестали цікавити робочі місця і доходи громадян», — запитав Президент і наголосив, що для України негативний ефект блокади абсолютно очевидний, а от на окупантів вона кардинально вплинути не здатна. Констатувавши, що блокадники не тільки не наблизили, а й віддалили перспективу повернення цих районів, П. Порошенко зауважив, що внаслідок цих дій також не вдалося повернути хоча б одного полоненого, на чому, власне, наголошували організатори блокади перед початком акції.


Президент також зазначив, що й наші міжнародні партнери не розуміють, чому ми просимо в них підтримки у відновленні цілісності України, тоді як всередині країни низка політичних сил поставила собі за мету позбутися частини Донбасу та випхати до Росії кілька мільйонів українців. «Юридично легалізувати це пропонується законом про окуповані території. Лише уявіть собі інші наслідки такої законодавчої ініціативи», — зазначив він та підкреслив, що такий закон зруйнує Мінський процесс та поховає міжнародні санкції проти РФ, оскільки вони прив’язані до Мінська. Тож замість закону про окуповані території Президент пропонує ухвалити закон про відновлення територіальної цілісності нашої держави.


Нагадавши, що три дні тому набрало чинності рішення уряду про значне посилення контролю та скорочення переліку товарів, які можна провозити через лінію зіткнення, глава держави зауважив, що провідників блокади не цікавлять аргументи, бо «в них на умі лише власний піар, безпідставні звинувачення та політичні потрясіння». І в цей само час самозване керівництво непідконтрольних територій за вказівкою Москви захопило українські підприємства, тож дії блокадників влетять Україні в копієчку. «В яку саме, покаже калькуляція. І ці рахунки ми виставимо не лише самопроголошеним республікам, а й «Самопомочі», «Батьківщині» та іншим призвідникам та промоутерам блокади», — підкреслив П. Порошенко.


Водночас Президент наголосив, що попри намагання організаторів блокади спровокувати владу на силові дії та кров, СБУ і Національна поліція «діяли з терплячістю та в рамках закону, чого не скажеш про причетних до блокади народних депутатів». Тому, за його словами, хоча ухвалене РНБОУ рішення є непростим, воно продиктоване необхідністю запобігти дестабілізації ситуації в країні, яку розкачують політикани, бажанням не допустити громадського протистояння, потребою припинити втягування обласних та міських рад в питання, які не належать до їх компетенції та розкачують політичну ситуацію в країні.


«Післязавтра виповнюється сто років від початку Української національної революції 1917—1920 років. За ті чотири роки влада в Україні змінювалася як мінімум 14 разів — поки не дісталася Кремлю аж на сімдесят один рік», — сказав Президент і закликав не дестабілізувати ситуацію в країні та не повторювати той сумний експеримент.


По завершенні засідання Секретар РНБОУ Олександр Турчинов повідомив, що Національному банку та Службі безпеки України також доручено проаналізувати діяльність банківських установ України, в капіталі яких є частка державних банків Російської Федерації, та протягом доби внести пропозиції щодо запровадження проти них санкцій.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України.)