«Для поліпшення безпекової та гуманітарної ситуації на сході України надзвичайно важливим є впровадження цілодобового моніторингу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, насамперед на контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ)», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час круглого столу, присвяченого питанням вдосконалення роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду та полегшення перетину лінії розмежування на Донбасі громадянами України.

 

Координатор Проектів ОБСЄ в Україні Посол Вайдодас Верба, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг (зліва направо).

 

Представник підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко під час експертного обговорення зауважила, що питання безпеки та поліпшення роботи КПВВ є одним із ключових у Мінських групах, і представники української сторони наполягають під час усіх міжнародних переговорів, щоб Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ працювала не лише у денну пору доби, а й уночі.


Уповноважений Президента України зазначила, що «ключовими об’єктами, які потребують особливого цілодобового моніторингу місії ОБСЄ, мають бути КПВВ».


Політик розкритикувала той факт, що вже рік залишається заблокованим КПВВ «Золоте», відкриття якого значно розвантажить інші контрольні пункти.


Ірина Геращенко поінформувала, що на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи 15 березня 2017 року знову буде порушено питання відкриття КПВВ «Золоте», а також ремонту мосту поблизу КПВВ «Станиця Луганська». Вона нагадала, що ще восени 2016 року Міжнародний Комітет Червоного Хреста запропонував технічну допомогу в реконструкції мосту, але через безпекові питання ремонт і досі не розпочато.


«Систематичні порушення режиму тиші з боку незаконних збройних формувань, зрив відведення важкої техніки заважають початку ремонту цього важливого інфраструктурного об’єкта», — заявила Ірина Геращенко.


Серед найбільш проблемних питань роботи КПВВ Ірина Геращенко виокремила питання безпеки, облаштування блокпостів і створення нормальної інфраструктури та побутових умов, а також боротьбу зі зловживаннями на пропускних пунктах.


Окрім того, політик зауважила, що КПВВ, — як на сході України, так і поблизу АР Крим, — це лише тимчасовий захід, що існуватиме до відновлення контролю над україно-російським кордоном. У цьому контексті вона наголосила на необхідності посилення тиску міжнародної спільноти на Російську Федерацію до повного відновлення територіальної цілісності України.


Засідання круглого столу на тему: «Контрольно-пропускні пункти в’їзду-виїзду: реалії та перспективи» відбувалося за участі народних депутатів України, представників профільних міністерств та відомств України, представників міжнародних гуманітарних місій та громадських організацій».


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.


Фото зі сторінки Ірини Геращенко у Фейсбуці.