БРИФІНГИ

 

Подію, яка вчора сталася в парламенті, заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку) назвала «екстраординарною». «Наша країна живе у важкий час. Ми маємо величезну загрозу, але попри це намагаємося жити відповідно до Конституції», — сказала вона та наголосила, що згідно з Основним Законом Україна є демократичною правовою державою, керованою принципом верховенства права, а парламент є представницьким органом влади, який від імені українського народу контролює уряд та всі органи правопорядку. «Це означає, що органи правопорядку мають право ступити на поріг законодавчого органу влади тільки після того, як народні депутати їх туди запросять і тільки з метою звітування», — переконана О. Сироїд.

 


За словами заступника Голови Верховної Ради, коли дві парламентські фракції коаліції почали вимагати, щоб до трибуни було допущено працівників органів правопорядку, вона розцінила це як загрозу демократії та конституційному ладу в державі. Саме тому, побачивши в сесійній залі людей у військовій формі, вважала за необхідне закрити засідання, оскільки, на її думку, зберігається загроза утвердження поліцейської держави та втрати демократії. «Хочу, щоб це усвідомили і Голова Верховної Ради, і лідери парламентських фракцій, — наголосила О. Сироїд. — Хочу, щоб ми сіли за стіл і переосмислили те, що сталося, щоб повернути парламент на рейки здорового глузду та демократії».


Відповідаючи на запитання про ймовірне ініціювання її відставки з посади заступника глави парламенту, О. Сироїд зазначила, що це право будь-якого депутата і тим більше фракції. «Нехай вирішує парламентська зала. Я діяла винятково в межах Конституції та закону про Регламент Верховної Ради», — сказала вона.

 

Щоб кожен відповів за свої дії


«Правоохоронні органи мають дати правову оцінку діям народного депутата Володимира Парасюка та народних депутатів від фракції «Самопоміч», які влаштовують провокації в зоні АТО, підриваючи державу зсередини», -на цьому під час брифінгу наголосив народний депутат від фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук. За його словами, парламентська більшість очікує негайної правової оцінки поведінки народних депутатів, які «руйнують країну своїми безвідповідальними діями». Він також висловився за подання Верховної Ради необхідних документів для зняття депутатської недоторканності, «щоб кожен відповів за свої ганебні дії».


А. Тетерук також висловив думку, що заступник глави парламенту О. Сироїд «злякалася правди, яка лунатиме від безпосередніх учасників подій, котрі захищали правопорядок в зоні АТО». «Ми будемо ставити питання про позбавлення її цієї посади, — сказав він. — Будемо висловлювати їй недовіру».


Закону треба дотримуватися суворо


Радикальна партія вважає категорично неправильним те, що заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд закрила в середу пленарне засідання. Про це повідомив лідер цієї політичної сили Олег Ляшко після засідання фракції. Законодавчий орган влади, на його думку, це місце для дискусій і майданчик, де формуються рішення. Це місце, де доводилося рятувати країну в часи протистоянь і збурення суспільства. Тож закриття засідання позбавило фракцію та інших народних депутатів можливості працювати. Поведінка заступника глави парламенту має бути засуджена, наголосив О. Ляшко, та водночас підкреслив, що фракція Радикальної партії так само засуджує й те, що до сесійної зали всупереч закону про Регламент зайшли сторонні люди. «При всій повазі до шановних представників поліції Донеччини, з повагою до їхньої роботи та до їхнього подвигу, закон має дотримуватися суворо і ніхто не може заводити в парламент кого завгодно», — сказав він та поклав відповідальність за це порушення на представників коаліції.


Попри це О. Ляшко повідомив, що разом зі своїми колегами по фракції уважно вислухали представників поліції Донеччини та почули, що вони сказали. Водночас, парламентарії хотіли б почути й іншу сторону.


Надія СМІЯН.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.