Понад п’ятсот рибалок з 24 легальних бригад та промислових артілей мітингували під будівлею Херсонської ОДА, вимагаючи відставки директора Національного природного парку «Нижньодніпровський» Олексія Чачібаї. Люди протестували проти того, що працівники охорони парку почали вилучати в них знаряддя лову та рибу, хоча на право займатися промислом усі бригади отримали дозволи в межах квот від управління «Херсонрибоохорони». Керівник однієї з таких бригад Василь Багмут обурювався на мітингу: «Охоронці нацпарку зустріли наші баркаси о другій ночі, а рішення скласти протокол ухвалили лише о шостій ранку. За чотири години чимало риби загинуло, і з нас тепер вимагають відшкодувати збиток, завданий довкіллю, — понад 84 тис. гривень. Якщо вже риболовлю заборонили, чому тоді відразу не вимагали випустити рибу? Щоб штраф був більший?».

 

На знімку: керівник риболовецької артілі Василь Багмут.

 

Мітинг рибалок під стінами Херсонської ОДА.

 

Своєю чергою директор НПП «Нижньодніпровський» Олексій Чачібая пояснив, що до квоти від Держрибагентства після створення в дельті головної української річки заповідної зони треба ще й окремий дозвіл від департаменту екології облдержадміністрації. А цей територіальний підрозділ Кабмін та Мінекології таким правом... досі не наділили. Чиновники обіцяють якось вирішити питання, але рибалки ставлять слушне питання: а що, власне, робити їм зараз і чим годувати родини? Адже на промисел у них залишився місяць, а потім ставити сітки й вентері не можна буде взагалі, бо настане заборонений період весняного нересту. Та й у сезон вилову дніпровського оселедця й делікатесного пузанка (травень—червень) можуть заробити не легальні підприємства, а хіба що браконьєри.

Чиновники Херсонської ОДА запевняють рибалок, що докладають усіх зусиль для отримання ними дозволів. Але ті вже нікому не вірять. І за продовження паперової тяганини обіцяють перекривати шляхи — і автомобільні, і водні.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Фото автора.

Херсонська область.