Українське суспільство неоднозначно сприйняло силове розблокування транспортного сполучення з окупованими територіями. Акції протесту на підтримку «блокадників» прокотилися по всій країні. У столиці активісти блокували роботу філій російських банків по всьому Києву й офіси бізнесменів, які, на їхню думку, підтримують окупантів. А ввечері 14 березня протестувальники зібралися на Майдані, вимагаючи від держави припинити будь-які торговельні відносини з районами Донбасу, захопленими терористами, й засуджуючи силову акцію українських правоохоронців.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, виступаючи перед журналістами, заявив, що будь-яких порушень із боку правоохоронних органів під час розблокування транспортного сполучення з окупованими територіями не було.

— Порядок відновлено згідно з чинним законодавством, — заявив Генеральний прокурор, — Україна воює за те, щоб на всій території держави діяв один закон як єдине правило. Більшість українців на Майдані протестували проти беззаконня. Ми давили на владу, а не на державу, не на економіку. Ніколи Майдан не перекривав залізниць. Ніколи Майдан не зупиняв металургію чи атомні й електростанції. Майдан стояв не для того, щоб у кого зброя — той і правий, а для того, щоб закон визначав правила життя в Україні.

Водночас Юрій Луценко зазначив, що є низка питань, які справедливо поставили протестувальники. Тому він позитивно оцінив ухвалену Кабінетом Міністрів України Постанову «Про затвердження Порядку переміщення товарів у район або з району проведення антитерористичної операції». За його словами, зазначений порядок дає можливість залучити моніторингові групи громадськості, які зможуть відстежувати все, що відбувається під час вантажообігу.

Влад СЕМЕНЧУК.

 

ТИМ ЧАСОМ

У Сумах на майдані біля будинку облради-облдержадміністрації відбувся мітинг. До людей вийшли голова обласної ради Володимир Токар та голова облдержадміністрації Микола Клочко. Від них вимагали терміново скликати сесію обласної ради та прийняти на ній звернення на підтримку блокади «торгівлі на крові». В. Токар пообіцяв підписати розпорядження про скликання позачергової сесії, передає наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.

Кілька десятків демобілізованих учасників АТО, активістів, волонтерів та інших жителів Кропивницького організували мітинг на центральній площі ім. Героїв Майдану та збирали підписи під зверненням до Президента, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради України та Генерального прокурора з вимогою звільнити керівників МВС та СБУ в зв’язку з подіями, що сталися 13 березня поблизу залізничної станції Кривий Торець на редуті імені Добровольців 16-го батальйону. Учасники мітингу переконані, що посадовими особами правоохоронних органів вчинені протиправні дії стосовно учасників економічної блокади торгівлі з окупованими територіями, повідомляє наш власкор Петро МЕЛЬНИК.

У День добровольця відбулася подібна акція і на Полтавщині. Зокрема, в обласному центрі під час головних офіційних урочистостей у театрі ім. М. Гоголя заступник голови обласної ради, учасник АТО Анатолій Ханко, який також був бійцем добровольчого батальйону, зачитав відповідне звернення до керівників держави. Воно містить чимало пунктів. Найголовніші з них — із вимогами посилювати блокаду і на державному рівні, припинити переслідування ветеранів АТО, котрі перекривають шляхи самостійно, та звільнити керівників силових структур, які давали накази затримувати блокадників поблизу залізничної станції Кривий Торець на Донеччині,  інформує наш власкор Василь НЕЇЖМАК.

Скликають позачергові сесії і на Хмельниччині. Відповідне розпорядження підписали голова Хмельницької міської ради Олександр Симчишин та Кам’янець-Подільської міськради Михайло Симашкевич. Напередодні туди звернулись активісти зі зверненням, в якому вимагають закрити кримінальні справи проти учасників блокади, а за фактом поліцейського свавілля звільнити керівників силових відомств. Активісти просять депутатів підтримати це звернення і направити його до найвищих органів державної влади, — доповідає наш власкор Ірина КОЗАК.

Відбулася позачергова сесія і Волинської обласної ради. Депутати обговорили і прийняли Звернення до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Генерального прокурора України Юрія Луценка, в якому засудили дії силовиків щодо учасників економічної блокади. А також депутати підтримали звернення до керівників держави щодо блокади банків з російським капіталом. Обидва документи були ухвалені одноголосно всіма 46 присутніми в залі депутатами (загалом в облраді 64 депутати). В роботі сесії взяли участь представники усіх депутатських фракцій, за винятком БПП «Солідарність» на чолі з головою ОДА Володимиром Гунчиком, повідомляє наш власкор Максим СОЛОНЕНКО.

У Вінниці активісти перекрили рух транспорту на Соборній, вимагають депутатів зібратися на сесію для обговорення питання блокування окупованих територій і покарання тих, хто застосував силу до учасників блокади. До будівлі обласної влади активісти принесли шини і металеві діжки. Напруження ситуації зростає. Як вдасться вийти з неї керівникам обласної влади і депутатам, чи зберуться останні на сесію і яке приймуть рішення, в одному з наступних повідомлень нашого власкора Віктора СКРИПНИКА.

Тим часом депутати Черкаської міської ради ухвалили звернення до Президента, Кабміну та Верховної Ради України з вимогою визнати РФ країною-агресором і окупантом, негайно ухвалити закон про окуповані території і припинити будь-який тиск на ветеранів АТО, які розпочали блокаду торгівлі з ОРДЛО, сповіщає наш черкаський кореспондент Лідія ЛІСОВА.