Встановити «зелений» тариф за електроенергію від спалювання сміття просить Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Адже, за його твердженням, на території України накопичилося стільки відходів, що електрика від їх спалювання зробить непотрібним вугілля з окупованої частини Донбасу.


По-друге, посадовець наполягає, що унеможливлює будівництво цих підприємств у нашій державі елементарне — відсутність установлених законодавством «зелених» тарифів за струм, який виробник отримував би від спалювання саме твердих побутових відходів.


— Є два способи очищення Закарпаття від сміття, яке накопичується багато років і під час паводків ганьбить область перед Словаччиною та Угорщиною, — наводить слова Г. Москаля прес-служба облдержадміністрації. — Перший — це роздільне сортування, яке є затратним і потребує утилізації значної частки відходів. І другий — спалювання відходів із продукуванням електроенергії, опалюванням приміщень, підігрівом води й подачею залишків електрики в Єдину енергетичну систему.


На Закарпаття, каже він, неодноразово приїжджали інвестори з різних країн, готові будувати сучасні, екологічно безпечні сміттєспалювальні заводи. Проте їм потрібен прибуток від продажу електроенергії, а НКРЕКП не встановила тариф за електроенергію від спалювання сміття.


Г. Москаль переконаний: поки такий тариф не буде запроваджений законодавством, проблему зі сміттям не вирішити. Сучасні сміттєспалювальні заводи спроможні переробляти не тільки свіжі, а й старі відходи, тому за кілька років вони вичистили б Закарпаття від закритих і стихійних звалищ.


Вл. інф.