БРИФІНГИ

Законопроект про Антикорупційні суди не суперечить Регламенту Верховної Ради і законодавству України. Відповідне рішення ухвалив профільний парламентський комітет. Про це під час брифінгу заявили співавтори проекту закону.


Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Світлана Заліщук вважає, що на сьогодні немає жодних перепон для прийняття цього законопроекту і закликала парламент негайно розглянути цей документ.


Народний депутат від фракції «Батьківщина» Іван Крулько нагадав, що відповідно до закону про судоустрій і статус суддів, Антикорупційний суд вже створений. А в запропонованому законопроекті, за словами парламентарія, йдеться про кількість суддів в Антикорупційному суді та його повноваження щодо розгляду справ.


«Ми готові провести дискусію з Президентом та іншими суб’єктами ініціативи, аби виробити єдиний документ, котрий врешті-решт запустить Антикорупційний суд», — сказав Іван Крулько.


Народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Мустафа Найєм повідомив, що згідно із законопроектом, суддів до Антикорупційного суду обиратимуть незалежні експерти.


Крім того, він розповів, що проект закону днями буде переданий для опрацювання в парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя. Мустафа Найєм висловив сподівання, що Антикорупційний суд запрацює у визначений законодавством термін.


У лікарнях назріває кадрова криза


Нині немає додаткових коштів на виплати надбавок за стаж роботи і особливі умови праці лікарям. Про це під час брифінгу заявила заступник голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.


За її словами, із збільшенням мінімальної зарплати до 3200 гривень медичні тарифні розряди залишилися незмінними. Це призвело до того, що у лікарів, санітарок, прибиральниць та сторожів майже однакова зарплата.

Приміром, лікар «швидкої» отримує 2600 гривень, санітарка приймального відділення — 2500 гривень. Як результат, багато санітарок дитячих відділень, медичні сестри йдуть працювати прибиральницями в комерційні банки, а кваліфіковані лікарі переходять у приватні клініки, їдуть за кордон, оскільки там значно більші зарплати.


Для уникнення кадрової кризи в державних, комунальних лікарнях, інститутах Національної академії медичних наук Ірина Сисоєнко звернулася до уряду, аби він вніс зміни до Державного бюджету щодо збільшення медичної субвенції, а також додав кошти на інститути НАМН.