Президент Петро Порошенко дав інтерв’ю вітчизняним телеканалам

 

Серед пріоритетів глави держави залишається створення незалежної судової гілки влади. На цьому він наголосив, спілкуючись із журналістами, і нагадав: саме за його ініціативи створено Конституційну комісію, яка й розробила проект судової реформи. Відповідні законопроекти отримали зелене світло від Європейського Союзу, Венеціанської комісії, Сполучених Штатів Америки.

Верховна Рада конституційною більшістю підтримала цю законодавчу пропозицію Президента.

 

Так стартували зміни. Вони передбачають створення Вищої ради правосуддя, підвищення прозорості у Вищій кваліфікаційній комісії суддів, створення Громадської ради доброчесності, підвищення професійності та незалежності суддів, створення електронних декларацій для всіх чиновників, депутатів, і, в тому числі, суддів. «З’їзд суддів без Президента, без парламенту, без будь-якого політичного впливу обирає членів Вищої ради правосуддя, — сказав П. По-рошенко. — Для нас ключове — сформувати незалежний, професійний суд, який ефективно, із довірою суспільства, зможе проаналізувати і вирішити, в тому числі, й долю Романа Насірова».


Водночас Президент наголосив на незалежності роботи антикорупційних органів та важливості встановлення нових традицій роботи української правоохоронної системи. «Мрію про те, щоб в Україні кожен Президент не мав можливості та бажання бути поінформованим про хід розслідування», — підкреслив він, зауваживши, що за безпосередньої участі глави держави в країні створено незалежну антикорупційну інфраструктуру. Відтак, відповідаючи на запитання журналістів, Петро Порошенко повідомив, що не знає, яких перспектив варто сподіватися у справі Голови Державної фіскальної служби Романа Насірова.


Глава держави також обґрунтував свою законодавчу ініціативу з приводу унеможливлення подвійного громадянства. «Ситуація доведена до абсурду, коли керівник області, народний депутат чи державний чиновник хизуються перед суспільством наявністю двох чи трьох паспортів, упевнені у власній безкарності», — сказав він. Ухвалюючи надзвичайно важливі державні рішення, людина не повинна керуватися інтересами іншої країни, переконаний П. Порошенко. Він пообіцяв робити все, щоб таких держслужбовців позбавляти українського громадянства, і висловив гордість, що має підтримку суспільства в цьому питанні.


Зачепили в розмові й тему так званої блокади окупованих територій. Підприємства, які продовжували ви-плачувати заробітну плату в українській валюті та сплачували податки до нашого бюджету, залишалися «острівками» присутності України на окупованих територіях, сказав Президент. За його словами, вони мали стати опорою реінтеграції цих земель після їх деокупації. На переконання глави держави, блокада дала можливість агресору виправдати свої дії на шляху до визнання так званих паспортів «ЛДНР», реєстраційних документів, автомобільних номерів. Також це створило підґрунтя для захоплення українських приватних та державних підприємств і виправдання їх передачі олігархам-утікачам або російським олігархам. «Це знищило Україну на Донбасі. Це дуже небезпечна стратегія, дуже небезпечні дії», — наголосив П. Порошенко.


«Україна — як літак, який має два крила, — передає слова Президента його прес-служба. — Перше — це демократія, друге — це порядок. А летіти можна, тільки коли є два крила». Глава держави запевнив: «Не дозволю знущатися над суспільством, над добровольцями, над героями, над новими поліцейськими, бійцями Національної гвардії чи бійцями Збройних Сил тим, хто вважає себе небожителем».


Вл. інф.