Держлісгоспи Житомирщини розпочали заготівлю березового соку. А щоб цей дарунок природи справді був цілющим, лісівники чітко дотримуються правил та рекомендацій. Підсочування беріз можна проводити тільки в тих лісах, де рівень забруднення радіонуклідами не перевищує допустимі норми. Крім того, кожна партія соку також підлягає радіаційному контролю. Забороняється проводити заготівлю березового соку у дощову погоду, бо існує загроза, що в приймальники соку у водорозчинному стані потраплять радіонукліди, частинки пилу та кори. Заготівлю березового соку дозволено проводити не на всіх ділянках лісу, а лише на тих, де через 10 років проводитимуться рубки. Для промислової заготівлі соку необхідно мати ще й дозвіл -- лісовий квиток, який видається після внесення рентної плати до місцевого бюджету. Ліміти ж на заготівлю березового соку на території Житомирщини затверджено розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

 

Торік лісгоспи області заготовили 7,5 тонни цього цілющого напою. Консервований березовий сік з м'ятою, з шипшиною, з журавлиною та з сухофруктами підприємства реалізовувати через галузеву торговельну мережу "Лісовичок" та їдальні державних лісогосподарських підприємств.

 

Оксана ЛУК'ЯНЕНКО.

 

Житомирська область.

 

Голос України