Уперше у приватному обійсті Кіровоградщини встановлено новітню сонячну підстанцію, що виробляє електроенергію із сонячного проміння.

— Інновації мене завжди приваблювали, — розповідає про свою ідею голова асоціації фермерів та приватних землевласників Кіровоградської області Іван Андрійчук. — Подобається йти в ногу з часом!

Довго вивчав чоловік одне із важливих питань — перенавантаження електромереж, що спричиняється збільшенням кількості електроприладів у наших домівках. А через це падає напруга, сягаючи не 220 вольтів, а майже 190. Розв’язання проблеми є, але не кожен цим переймається. От і вирішив Іван Андрійчук розпочати із себе.

Для того, щоб вирівняти напругу в електромережі по вулиці Іоанна Богослова (колишня Колгоспна в смт Голованівськ), перед Новим роком встановив пан Іван на даху свого будинку сонячну підстанцію потужністю 27 кіловатів, що складається із 103 сонячних батарей (на знімку). Вона під’єднана до загальнодержавної електромережі. Тобто енергія не акумулюється лише для господаря, а віддається для використання всім жителям селища.

Працює сонячна станція лише в ясну погоду. У нічний період та в той час, коли покрита снігом, електроенергія не виробляється, а в похмуру погоду батареї працюють на 70 відсотків нижче своєї потужності. Є лічильник, який повідомляє, скільки вироблено та спожито електроенергії. Тож за січень 2017-го електростанція виробила зовсім незначну кількість енергії через похмурну та снігову погоду. Тобто спожито було більше, ніж виробили сонячні батареї. Додамо, що за світовий день будинок Івана Андрійчука споживає 8—10 кіловатів. А для того, щоб використовувати лише свою електроенергію, потрібно встановлювати додаткові акумулятори, яких у господарстві поки що немає.

А влітку, переконаний господар, електроенергії вироблятиметься більше, ніж він зможе спожити. У такому разі Обленерго оплачуватиме власнику підстанції вироблену електроенергію за «зеленим тарифом» — 0,47 євро за один кіловат. Також автоматично зніматимуться і надходитимуть додаткові кошти до районного бюджету. Іван Андрійчук дуже задоволений своїм рішенням, бо справді зробив гарну справу не лише для себе та своєї вулиці і селища, а й для навколишнього середовища.

Записала Ольга КЛИМЕНКО.

Фото автора.

Голованівськ Кіровоградської області.