Майже три тижні в Луцькій міській раді не могли скликати сесію, аби визнати факт смерті колишнього міського голови Миколи Романюка. Нарешті 15 березня сесія відбулася. Тим часом сталося скандальне усунення з посади колишньої «правої руки» Миколи Романюка — секретаря міськради Юлії Вусенко. Багато хто вважає цей факт рейдерським захопленням влади в обласному центрі.

Згідно з законодавством, саме секретар міської ради  після визнання факту смерті автоматично стає виконувачем обов’язків, аж до обрання нового очільника. Тобто т. в. о. голови повинна була б стати саме Юлія Вусенко. Але це не влаштовувало певні політичні сили. Адже, отримавши цю посаду, можна було б  мати солідний адмінресурс.

Стати повновладними господарями обласного центру, чим не суперзавдання? Саме з цією метою робилося все, аби не допустити на розгляд найближчої сесії питання про визнання факту смерті Миколи Романюка. Оскільки, ставши виконуючим обов’язки міського голови, Юлія Вусенко отримувала б право ветувати рішення міської ради.

За звільнення Юлії Вусенко з посади проголосувало 24 депутати, чого вистачило, аби ухвалити необхідне рішення. Кажуть: усе дійство відбувалося з порушенням регламенту міської ради і законодавства України.

Відгуки багатьох користувачів соцмереж стосовно останніх подій у Луцькій міській раді далеко не схвальні. Ось як написала про це у своїй сторінці у Facebook відома волинська журналістка Галина Федоренко: «Ми станемо свідками, як під благими справами для міста та містян чинитиметься дерибан землі, комунальної власності, а ще одіозні особи займуть найвигідніші посади і будуть усім нам диктувати умови праці та життя».

Свою стурбованість політичною ситуацією, яка склалася у міській раді, 16 березня висловив у своєму зверненні до волинян голова облдержадміністрації Володимир Гунчик.

— З огляду на те, що місто охопила політична криза, котра загрожує перерости у масштабні проблеми суспільно-політичного характеру, вже позначається на економічних процесах та господарській діяльності, вважаю за потрібне публічно висловити позицію виконавчої гілки влади в області. Невизнання Луцькою міською радою факту смерті Луцького міського голови Миколи Романюка, спекуляція добрим ім’ям цієї шанованої людини, штучно паралізована робота представницького органу влади в місті та усунення з посади секретаря ради Юлії Вусенко — не що інше, як прояви олігархічного квазіфеодалізму.., — йдеться у зверненні.

— Вірю, що громадськість дасть власну оцінку цьому кричущому фактові й не зостанеться осторонь. На шальках терезів — вектор подальшого розвитку обласного центру Волині. Вірю й сподіваюся, що луцька громада, зокрема, її актив, не допустять, аби місто остаточно стало місцем політичних ігрищ та воєн, а міська казна — можливістю для реалізації бізнес-проектів.

Вважаю за потрібне нагадати депутатам, що вони передусім — обранці громади. Інтереси людей кожен із них обіцяв обстоювати, йдучи на вибори, а дбати за розвиток міста та добробут його громадян — отримуючи повноваження. І саме люди мають право дати оцінку діям кожного, хто входить до представницького органу влади, а також і позбавити депутатських повноважень та піддати осудові.

Звертаюся також і до правоохоронних органів та силових структур, аби ті дали правову оцінку подіям, що розгортаються у раді, та діям окремих представників політичної еліти під час проведення позачергових сесій. Перед законом рівні усі. А тому нести відповідальність за особисту безвідповідальність повинні і власники мандатів. З огляду на тривалість конфлікту між політичними силами у Луцькій міській раді, неспроможність сісти за стіл переговорів, повну відсутність конструктиву в діях представницького органу влади й ігнорування інтересів громади, залишаю за собою право за наявності правових підстав, передбачених законом, звернутися до Верховної Ради з пропозицією про оголошення позачергових виборів. Стабільність та спокій у місті — головне, — зазначив голова ОДА.

— 15 березня 2017 року стало «чорним днем» в історії місцевого самоврядування не лише Луцька, а й всієї Волині, — про це у Facebook написав доктор політичних наук, автор багатьох книг з історії місцевого самоврядування в Україні, професор Валентин Малиновський, який був безпосереднім свідком подій у Луцькій міській раді. — Як тепер вийти із ситуації? — Надія на нинішній суд — примарна. Як показує досвід, суди в таких випадках рішень, які б сприяли виходу із ситуації, не приймають (хотів би помилитися), та й часу пройде багато. А управляти містом необхідно вже сьогодні. В багатьох країнах ЄС в таких випадках роль арбітра виконує відповідна посадова особа — префект. На жаль, Верховна Рада не зуміла внести відповідні зміни до Конституції. Тому, очевидно, настав той момент, коли варто достроково припинити повноваження цієї ради і разом з виборами міського голови оновити й депутатський корпус.

Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук вимагає від луцьких радикалів негайно скласти депутатські мандати. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Є інформація, що мав місце не тільки банальний підкуп депутатів, а й фізичне залякування, в тому числі і їхніх родин. Хай би там як було, а депутати всіх рівнів від нашої Радикальної партії мають бути прикладом непідкупності і непохитності. На виконання доручення лідера Радикальної партії Олега Ляшка вимагаю від депутатів Луцької міської ради, які вчора на догоду шісткам олігарха Коломойського зрадили партію та виборців, і в першу чергу від колишнього голови Волинської парторганізації Сергія Були, негайно скласти депутатські повноваження. У випадку відмови невідкладно розпочну процедуру відкликання цих депутатів-відступників. Не можете встояти перед спокусами і тиском, складіть депутатські повноваження і займайтеся родинами, дітьми, роботою, а ганьбити лідера та партію ми вам не дозволимо».

— Позиція «Свободи» є чіткою: міська рада має працювати на благо громади, а не ставати полем цинічної битви за владу, — зауважує у своєму дописі в Facebook голова фракції «Свободи» у Луцькій міськраді Микола Федік. — Битви, в якій її ключові учасники втрачають будь-яку мораль, честь і гідність...

На думку секретаря Луцькради Юлії Вусенко, подальша робота 19-ї позачергової сесії після оголошення нею перерви — незаконна. Адже, згідно із регламентом, обраний головуючий мав таке право лиш під час голосування та обговорення стосовно дострокового припинення її повноважень. За словами Вусенко, рішення порушило регламент Луцькради, Закон України «Про місцеве самоврядування» та Конституцію України.

P. S. Уже коли цей матеріал готувався до друку, стало відомо, що електронну петицію із вимогою саморозпуску Луцької міськради на сайті Єдиної системи місцевих петицій станом на 23:58 16 березня підтримали 323 особи за потрібної кількості у 300 голосів. Тобто петиція є обов’язковою до розгляду в Луцькій міськраді.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.