На другому пленарному засіданні десятої сесії Рівненської облради 17 березня прийнято низку важливих для функціонування регіону рішень. Серед них — блок питань, що стосувався обласних програм та змін до них.

Приділили увагу депутати і програмі запобігання виникненню лісових і торф’яних пожеж та забезпечення їх ефективного гасіння на 2017—2021 роки, що дуже актуальна для Рівненщини. Адже минулого спекотного літа область потерпала від лісових і торф’яних пожеж: смок від них накривав населені пункти області та Рівне. Торік 202 пожежі в екосистемах пошкодили 92 гектари земель, а в цьому році лише за кілька погожих днів уже було чотири такі пожежі — вогнем пошкоджено 2,26 гектара. І хоча в компетенцію органів місцевого самоврядування входить попереджати і ліквідовувати пожежі (для цього на Рівненщині є 56 місцевих пожежних команд, найбільше — 13 — у Костопільському районі), до них долучаються і рятувальники Головного управління ДСНС у Рівненській області. Швидке й ефективне гасіння пожеж залежить не лише від професіоналізму рятувальників, а й від того, наскільки вони будуть забезпечені всім необхідним для цього. Тож згадана обласна програма запобігання виникненню лісових і торф’яних пожеж передбачає виділення у цьому році з обласного бюджету 1,5 мільйона гривень на поліпшення матеріальної бази рятувальників. Але це лише десята частина від суми, яка потрібна на ці цілі.

А ось обласну програму з енергоефективності прийняли лише на 2017 рік — у цьому депутатів переконали активісти «Екоклубу». Вони пообіцяли долучитись до розробки заходів (більш ефективних) цієї програми на наступні роки.

Чи не найбільше депутати дискутували і на засіданнях постійних комісій, і на сесії про формування на Рівненщині госпітальних округів. Регіональний проект, розроблений робочою групою управління охорони здоров’я Рівненської ОДА, передбачає створення трьох госпітальних округів: центральний — Рівненський (обслуговуватиме 634 803 чол.), Сарненський (347 167 чол.) і Дубенський (173 996 чол.). Однак багато депутатів облради пропонували утворити їх шість.

— Три госпітальні округи — дуже мало для нашої області, — вважає завідувач хірургічним відділенням Рівненського обласного онкологічного диспансеру, депутат обласної ради від «Батьківщини» Олександр Ткач. — Бо ж пацієнта, який потребує екстреної допомоги, розбитими дорогами до медичного закладу можна й не довезти. Відповідальність же за трагічні наслідки нестимуть не нинішні реформатори, а прості лікарі. Краще б влада поліпшувала інфраструктуру та подбала про фінансування медичної галузі, достатню кількість «швидких», медобладнання й ліків.

Підтримує Олександра Ткача і голова фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді Микола Кучерук:

— Згідно з рекомендаціями МОЗу, один округ повинен налічувати 200 тисяч жителів. У нашій області проживає майже 1,2 мільйона людей, тож і округів має бути шість. Втім, обласне управління охорони здоров’я чомусь вважає, що достатньо трьох — таку кількість вони і подали на затвердження до МОЗ. Наша фракція категорично проти цього. Бо ж медична реформа, яка нині впроваджується, повинна не ускладнювати, а поліпшувати якість обслуговування та доступ людей до лікарняних закладів.

На Рівненщині, за словами директора департаменту фінансів Рівненської ОДА Лідії Біляк, склався вільний залишок коштів обласного бюджету в сумі 42 мільйони гривень, а також 62 мільйони освітньої субвенції, 5,6 мільйона медичної, а також 12 мільйонів гривень інших залишків. Тож на сесії вирішили спрямувати їх на додаткові видатки, зокрема, на закупівлю шкільних автобусів, «швидких»; на обласну програму енергоефективності; на реалізацію проектів територіальних громад; на позики фермерам для придбання мінеральних добрив та насіння для посівної, закупівлю ВРХ; на кредитування індивідуальних сільських забудовників, у т. ч. учасників АТО тощо.

Олександра ЮРКОВА.

Рівне.