До 100-річчя Української революції

 

Урочисте засідання, присвячене 100-річчю Української революції 1917—1921 років, відкрили виконанням духовного гімну «Боже великий, єдиний». У залі — Прем’єр-міністр, народні депутати, урядовці, представники судової гілки влади, громадських організацій, історики та активісти, духовенство. Серед присутніх — багато молодих облич. Почали засідання переглядом документальної нарізки з кадрів тих років, у які розгорталися пам’ятні історичні події. Потім до присутніх у залі звернувся Голова Верховної Ради Андрій Парубій (виступ друкується).

 

 

 

Директор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, Перший віце-прем'єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів і Голова Верховної Ради Андрій Парубій оглядають виставку «100 років першого українського парламенту» .


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Завідувач відділу історії Української революції 1917—1921 років Інституту історії України Владислав Верстюк зауважив: століття досить великий строк, щоб відокремити з історії другорядні події й залишити в пам’яті тільки ті, над якими час не має влади. Саме таке місце посідає революція, яка почалася на наших теренах на початку минулого століття.


У подіях, які розгорталися сто років тому, було багато світлих моментів, але більше все-таки сталося трагічного. На цьому наголосив Верховний Архієпископ Української Греко-католицької церкви Любомир Гузар. «Наша велика справа мусила перейти через горнило двох світових воєн, різного роду окупацій та переслідувань», — сказав він. Історія наша не така радісна, як хотілося б, але ми залишилися собою і набрали цінного, хоч іноді й дуже гіркого досвіду. Політична діяльність — це одне із високих жертвенних служінь, наголосив Блаженніший, зауваживши: «Людей необхідно бачити як божі створіння — особистості, яким надано гідність і свободу». Кожен громадянин має почуватися захищеним і бажаним — саме такий стан називають суспільним благом.


Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович акцентував увагу на тому, що законом про правовий статус учасників боротьби за Незалежність нинішня держава віддала належну шану всім, хто зі зброєю в руках чи ненасильницькими методами наближав цю незалежність. Україна повертає собі державотворчу спадщину, сказав він. Один із основних уроків, які сучасні політики мають винести з історії столітньої давності, полягає в тому, що основні вороги нашої країни — не всередині, а ззовні. Нині ми ще маємо можливість зробити так, щоб наші нащадки змогли читати без брому про нашу епоху, переконаний В. В’ятрович.


Святіший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет наголосив на тому, що для існування держави необхідні церква та армія. Але головна причина втрати державності криється у відсутності єдності українців, застеріг він. Нині ми в становищі, в якому були наші діди й батьки, тому варто робити висновки з уроків, які нам дає історія.


Закриваючи урочисте засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій звернув увагу на те, що в приміщенні українського законодавчого органу діє виставка, присвячена століттю українського парламенту, на якій представлено експонати з колекції відомого краєзнавця Віктора Киркевича.


На завершення урочистого засідання у сесійній залі прозвучав Гімн.