Держлісгоспи Житомирщини розпочали заготівлю березового соку. А щоб цей дарунок природи був справді цілющим, лісівники чітко дотримуються правил та рекомендацій. Підсочування беріз можна проводити тільки в тих лісах, де рівень забруднення радіонуклідами не перевищує допустимі норми. Крім того, кожна партія соку також підлягає радіаційному контролю.
Заготівлю березового соку дозволено проводити не на всіх ділянках лісу, а лише на тих, де через 10 років проводитимуться рубки. Для промислової заготівлі соку необхідно мати ще й дозвіл — лісовий квиток, який видається після внесення рентної плати до місцевого бюджету. Ліміти ж на заготівлю березового соку на території Житомирщини затверджено розпорядженням голови обласної державної адміністрації.
Торік лісгоспи області заготовили 7,5 тонни цього цілющого напою.
Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.
Житомирська область.