У парламенті відбулося чергове засідання «Мінської платформи». Участь у заході брали Перший заступник Голови Верховної Ради, представник підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, координатор ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи посол Тоні Фріш, а також представники всіх депутатських фракцій і груп.


Зокрема, Ірина Геращенко та Тоні Фріш поінформували присутніх про напружену ситуацію зі звільненням заручників.


«На сьогодні в окремих районах Донецької та Луганської областей незаконно утримують 118 осіб, і нам відоме місцезнаходження лише 59 заручників», — розповіла Перший заступник глави парламенту.


Вона наголосила, що представники ОРДЛО відмовляються вести діалог про звільнення відомого науковця-релігієзнавця Ігоря Козловського, який незаконно утримується у в’язниці в Донецьку.


Ірина Геращенко зазначила: для розблокування процесу звільнення надзвичайно важлива участь міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ).


«Ураховуючи багатолітній досвід міжнародної організації, українська сторона наполягатиме на безперешкодній роботі МКЧХ на сході України. Ми докладатимемо всіх зусиль, щоб Міжнародний Комітет Червоного Хреста долучився до процесу пошуку зниклих безвісти на тимчасово окупованих територіях», — сказала вона.

Цифра


До 6 березня цього року безвісти зниклими вважалися 483 українці. Після ретельної роботи в рамках Мінської групи з пошуку зниклих безвісти і перевірки зазначених списків, на обліку в СБУ залишаються 418 осіб.


Координатор ОБСЄ Тоні Фріш поінформував присутніх про результати роботи останнього засідання підгрупи з гуманітарних питань. Зокрема, він зауважив, що майже 200 людей, яких вимагають представники тимчасово окупованих територій, хочуть залишитися на підконтрольній українській владі території.


Водночас, вважає координатор ОБСЄ, спільно з МКЧХ цей процес відбувався б ефективніше, проте через позицію представників окремих районів Донецької та Луганської областей не вдалося досягти згоди на участь місії МКЧХ.


У свою чергу народні депутати наголосили на пріоритетності безпекового і гуманітарного блоків Мінських угод. Вони також зазначили: українська сторона готова до компромісів у питанні звільнення заручників, але водночас зауважили, що є злочинці, котрі не можуть бути амністовані. 


Крім того, парламентарії акцентували увагу на систематичних порушеннях прав дітей на тимчасово окупованих територіях. 


Також парламентарії зупинилися на питаннях блокування контрольних пунктів в’їзду/виїзду та необхідності відновлення значущих об’єктів інфраструктури на сході України.


«Ураховуючи критичну важливість питань, порушених під час сьогоднішнього засідання, просила б вас, пане Фріш, сприяти розгляду на найближчих засіданнях підгрупи з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи таких питань: відкриття КПВВ «Золоте», ремонт пішохідного мосту поблизу КПВВ «Станиця Луганська» та звільнення заручників, зокрема підлітків, які утримуються в неволі з жовтня минулого року», — зауважила Ірина Геращенко. 


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.