«Сьогодні, як і сто років тому, Україна захищає свою незалежність від російського агресора. У цій війні слід пам’ятати, до чого приводить розбрат, і не допустити тих трагічних прорахунків, які призвели до поразки Української революції 1917—1921 років, а головним із них були внутрішні незгоди в умовах зовнішньої агресії», — сказав Президент Петро Порошенко у своєму виступі в Національному музеї історії України під час урочистих заходів із нагоди 100-річчя Української революції.

 

Нагадавши про події початку ХХ століття, глава держави зазначив, що незабаром Чехія та Польща, Фінляндія та Естонія, Литва та Латвія відзначатимуть століття відновлення чи проголошення незалежності, а ми значною мірою через розбрат втратили 75 років, щоб знову стати на шлях незалежності. Тож сьогодні ми маємо не так святкувати, як аналізувати помилки наших далеких попередників, щоб уникнути такого нині. Водночас Президент погодився з думкою Івана Лисяка-Рудницького, який зазначав: «Було б помилкою говорити про поразку Української революції. Вона не досягла своєї остаточної мети, але внутрішньо переродила суспільство України». Тож саме на фундаменті Української національної революції 1917—1920 років розвивалося подальше українське життя. «Після революції питання про незалежність настільки міцно вкорінилося в свідомості українців, що його не змогли витравити цілих сімдесят років диктатури», — сказав П. Порошенко.


Окреслюючи причини, через які Україна, на відміну від наших найближчих сусідів, сторіччя тому не змогла втримати незалежність, глава держави, по-перше, назвав хибну орієнтацію на федерацію з Росією та підтримку соціалістичної і комуністичної доктрин, які замість консолідації розпалювали класову та соціальну ненависть між різними верствами українського суспільства і робили його вразливим перед зовнішнім ворогом. Другою та третьою причиною стали недалекоглядний пацифізм тогочасного керівництва, який завадив створенню боєздатного українського війська, та вкрай слабка міжнародна підтримка нашої боротьби з московським агресором.

Однак найголовнішою причиною, яка сторіччя тому не дала постати українській незалежній державі, Президент вважає брак внутрішньої єдності, політичні чвари, анархію та отаманщину. «Калейдоскопічні зміни урядів, перманентні змови і постійні заколоти не залишали жодних шансів на успіх нашої справи. Міжпартійна боротьба та міжособистісні інтриги не припинялися навіть тоді, коли українська влада розповсюджувалася не далі залізничної станції, до якої відступив паровоз із членами уряду», — сказав він та констатував, що, на жаль, та традиція не минулася безслідно, бо й у сьогоднішній Україні багато хто плутає демократію з махновщиною.


«Ми втратимо державність, якщо всі і кожний не усвідомлять, що монополію на застосування сили має тільки держава, що всі акції протесту повинні носити винятково мирний характер, що пристрасть до зброї належить демонструвати лише на фронті, а залізничні колії слід підривати на території ворога, а не в тилу власних військ», — підкреслив він та попередив, що і словом, і силою правоохоронних органів протидіятиме тим, хто виходить за рамки названих принципів, закону та здорового глузду.


Звертаючись і до представлених у Верховній Раді, і до позапарламентських політичних сил, глава держави закликав їх під час жорсткої внутрішньополітичної боротьби не забувати про надзвичайно складні нинішні обставини, в яких перебуває Україна. «Хочете боротися проти Президента? Прошу дуже, на те ви й опозиція. Але Україну не розхитуйте і не підпалюйте», — закликав він та нагадав, що за чотири роки Української революції минулого століття влада в Києві змінилася щонайменше 14 разів. «Кому від того стало легше? Скажіть, кому від цього стало легше. Кому, крім Кремля, який отримав тотальний контроль над Україною на цілих сімдесят років. Тому Москва хоче, щоб і зараз влада в Україні мінялася б з такою ж регулярністю», — сказав П. Порошенко та наголосив, що як Президент він не підтримає проведення дострокових парламентських виборів, а отже, їх не буде. Замість цього, вважає П. Порошенко, і він, як Президент, що пройшов свій екватор, і парламент, який до свого екватора наближається, мають упродовж наступних двох років працювати на економічне зростання, щоб якнайширші кола українських громадян відчули перші результати реформ.


«Пам’ятаймо як «Отче наш»: тільки коли ми єдині — ми непереможні. Пам’ятаймо мудрість древніх: «Мужність творить перемогу, єдність творить непереможених». Пам’ятаймо й українську пісню-молитву «В єдності сила народу. Боже, нам єдність подай», — закликав Президент.