З нагоди 100-річчя Української революції 1917—1921 років та створення Центральної Ради України до пам’ятних знаків Дмитру Марковичу і Костянтину Василенку поклали квіти керівники Вінницької області, громадські активісти. Діяльність обох державних мужів пов’язана з містом над Південним Бугом.


До призначення на посаду міністра юстиції уряду УНР Дмитро Маркович деякий час працював у Вінниці, створив «Просвіту», редагував тижневик «Подільська воля». Після створення Української Центральної Ради став генеральним прокурором. З лютого по квітень 1919-го очолював Міністерство юстиції УНР. Меморіальну дошку з барельєфом Дмитра Марковича встановлено на фасаді будинку колишньої міської думи Вінниці, що розташований на центральній вулиці міста.


Пам’ятний знак першому міністру праці часів УНР Костянтину Василенку встановлено у 2015-му на будівлі Фонду соціального страхування. К. Василенко не тільки працював у Вінниці. Тут після революції його стратили більшовики. Кошти на відкриття меморіальної дошки з барельєфом збирали працівники установи.

 

Вінниця.

 


На знімку: з нагоди 100-річчя Української революції у Вінниці біля меморіальної дошки міністру юстиції Української Народної Республіки Дмитру Марковичу місцеві реконструктори виставили Почесну варту в одностроях тих далеких часів.


Фото з сайту Вінницької облради.