Погоджувальна рада


Нового пленарного тижня Верховна Рада розгляне декілька блоків питань. Зокрема, у вівторок — блоки питань паливно-енергетичного комплексу та транспорту. У вівторок по обіді — про обрання членів Рахункової палати. У середу — питання ратифікації та соціальної політики. У четвер — блок питань промислової політики та підприємництва. Окрім того, депутати перейматимуться умовами нового меморандуму між Україною та МВФ, законопроектами про заборону подвійного громадянства, обрання аудитора НАБУ, вдосконалення е-декларування.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій на початку погоджувальної ради відзначив, що практика тематичних днів у парламенті себе цілком виправдовує, однак зауважив, що на тематичні дні профільні парламентські комітети мають виносити не більш як п’ять питань, щоб депутати встигли їх розглянути.

 

 

Артур Герасимов, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Віктор Бондар, Ярослав Москаленко.

 

Олег Березюк, Максим Бурбак.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Відповідальність мають нести організатори блокади


Заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ірина Луценко заявила, що організатори блокування руху потягів на Донбасі мають взяти на себе політичну відповідальність за вкрай негативні наслідки для економіки України. «Ми ніколи не торгуватимемо з ворогом, цей піар на крові, який влаштували організатори блокади в своїх інтересах, ввівши в оману чесних ветеранів АТО, насправді матиме негативні наслідки для української економіки, — сказала Ірина Луценко. — Результатом цього є захоплення бойовиками так званих «ДНР» та «ЛНР» українських підприємств, на яких працюють десятки тисяч українських громадян».


Заступник голови фракції відзначила, що рішення РНБО про припинення торгівлі з окупованими територіями — це були юридично дзеркальні заходи з боку України, у відповідь на порушення бойовиками пункту 8 Мінських домовленостей. «Але політичну відповідальність за всі наслідки блокади мусять нести її організатори. І в першу чергу — політики, — підкреслила Ірина Луценко. — На сьогодні є чотири негативні наслідки: НКРЕ оголосила про підвищення тарифів на електроенергію на 1 відсоток, замість запланованого зниження на 5,8 відсотка. Тепер вугілля завозитимуть з африканського континенту. МВФ переніс виділення чергового траншу з тим, щоб прорахувати наслідки блокади для економіки України. У разі продовження ситуації Національний банк буде змушений понизити курс гривні».


І. Луценко закликала Комітет з питань запобігання і протидії корупції винести на розгляд Верховної Ради дві альтернативні кандидатури на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро України.


Для деескалації конфлікту на Донбасі Україна повинна ініціювати засідання Радбезу ООН та вимагати консультацій у форматі Будапештського меморандуму, заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. За його словами, облаштування військово-тренувальних таборів на території Криму, накопичення там живої сили і техніки свідчать, що Кремль готується до бойових дій. «Росія відправила до українського Криму підводні човни з крилатими ракетами, — сказав Бурбак. — Росія погрожує розмістити ядерне озброєння на території Криму і готує до цього інфраструктуру на території півострова. Це вже виклик не лише Україні, а й НАТО».


Фракція підтримала рішення РНБО про повне припинення переміщення товарів на окуповані території Донбасу і виступила за продовження санкцій проти агресора та проти європейських парламентаріїв, які цими днями прибули до Криму. Фракція «Народний фронт» також вважає, що Президент України має внести до Верховної Ради стратегію звільнення та повернення до України Криму і окупованого Донбасу. «Україна невідкладно потребує зрозумілої, послідовної та прогнозованої політики щодо протидії агресору та відновлення територіальної цілісності, — сказав лідер фракції Максим Бурбак. — Президент України має внести до Верховної Ради стратегію звільнення та повернення до України Криму і окупованого Донбасу». За словами депутата, в основу такої стратегії має лягти систематизація фактів про злочини окупаційних військ на нашій території, законодавче визначення проміжного статусу окупованих територій, розвиток пріоритетних напрямків оборонного сектору тощо. У «Народному фронті» створено робочу групу для напрацювання законопроекту про відновлення територіальної цілісності.


Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав минулий тиждень знаковим для інституційної української держави. «Держава показала свій хребет і стала не на бік олігархів, які заробляють на війні, а почула голос народу», — сказав він. За словами політика, рішення РНБОУ про заборону торгівлі з окупованими територіями є правильним, але воно мало бути прийнято ще три роки тому. Березюк наголосив на потребі прийняти закон про окуповані території, де має бути сказано, що окупація вже відбулася. Березюк також закликав розширити повноваження НАБУ, створити в Україні антикорупційний суд. Водночас депутат висловився проти дочасних парламентських виборів, але закликав ухвалити новий виборчий закон на пропорційній основі за відкритими партійними списками.


Хто заробляє на війні?


Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала суспільство взяти під контроль та розслідувати всі незаконні, корупційні заробітки на війні. Зокрема, за її словами, постачання для Міністерства оборони, Національної гвардії, Нацполіції. «Тому що там корупція і там заробляють мільярди, — вважає Юлія Тимошенко. — Уряд і президент мають понести особисту відповідальність за торгівлю на крові з окупованими територіями».


Ю. Тимошенко нагадала, що фракція «Батьківщина» хотіла внести проект постанови про відставку Прем’єр-міністра, однак її не зареєстрували у парламенті, мотивуючи тим, що для реєстрації постанови про звільнення прем’єра потрібно як мінімум подання від 150 депутатів. У свою чергу глава парламенту Андрій Парубій запевнив, що діяв чітко у межах закону: він нагадав, що у 2015 році Верховна Рада нинішнього скликання прийняла закон про Кабінет Міністрів, у якому чітко врегульовано відносини між парламентом та Кабміном і сказано, що звільнення прем’єра може відбутися лише або за пропозицією Президента України, або за ініціативи не менш як 150 народних депутатів. «Я буду чітко дотримуватися вимог закону», — підкреслив Парубій, додавши, що парламентський апарат не реєструватиме законопроекти, що суперечать чинному законодавству. Глава парламенту зауважив, що на реєстрацію у парламенті надходять і досить дивні законопроекти, приміром, засудити Трампа за нецензурні висловлювання про жінок. «А якщо буде поданий закон про відміну сили тяжіння — ми що маємо реєструвати і дискредитовувати парламент?» — запитав Парубій. «Апарат парламенту має опиратись на закон», — наголосив він.


Лідер фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко назвав низькою ефективність роботи парламенту — за його словами, минулого тижня було ухвалено лише десяту частину із запланованих законопроектів. Парламентарій закликав парламент присвятити пленарний тиждень розгляду змін до Держбюджету-2017. «Оскільки є 24 млрд. грн. додаткових надходжень до бюджету, які з’явилися внаслідок інфляції, потрібно ці кошти віддати пенсіонерам та незахищеним верствам населення», — сказав Ю. Бойко. 


У свою чергу, Голова Верховної Ради Андрій Парубій відзначив, що минулого тижня парламент ухвалив вісім законів у цілому, чотири — у першому читанні, а також 25 постанов. Поміж них — один із системних законів — про місцеве самоврядування, який із величезним оптимізмом сприйняли в усіх регіонах, а також ратифікація Угоди про зону вільної торгівлі з Канадою, у першому читанні — законопроект про 75-відсоткову квоту на україномовні програми на телебаченні. Глава парламенту закликав колег не знецінювати роботу законодавчого органу. «Парламент працює у надзвичайно важких умовах політичного протистояння, але поміж тим дає якісний результат», — сказав А. Парубій.


Або піднімайте пенсії, або уряд — у відставку


Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко вимагав оприлюднити повний текст меморандуму з МВФ. Радикали вже звернулися до суду. «Вищі представники влади не мали права, не порадившись із українським народом, взяти такі зобов’язання», — сказав О. Ляшко. Зокрема, за його словами, у меморандумі з МВФ пропонується запровадити ринок землі сільськогосподарського призначення, що призведе до подальшого зубожіння селян. Олег Ляшко запропонував внести зміни до Конституції України, в яких визначити, що основна форма господарювання на селі — фермерські господарства, і надати українським селянам та фермерам навічно право володіти та розпоряджатися українською землею. Неприйнятним назвав Ляшко і пункт меморандуму з МВФ про замороження зарплат і пенсій українських громадян, закликавши уряд невідкладно внести до парламенту законопроект про перерахунок пенсій. «Якщо ви не внесете цей законопроект, фракція Радикальної партії ініціюватиме відповідно до Конституції відставку уряду, тому що перетворювати людей на жебраків ми вам не дамо, — заявив ультимативно Ляшко. — Є гроші у бюджеті від підвищення зарплат, давайте піднімати пенсії. В першу чергу потрібно збільшити пенсії для людей, які отримують менше тисячі гривень, так звані соціальні пенсії, а також осучаснити пенсії людям, які мають по 30—40 років стажу».


Радикали також вимагають негайно розглянути законопроект про заборону подвійного громадянства. На думку Ляшка, розгляд цього закону в парламенті гальмується через те, що якнайменше 100 депутатів мають інші паспорти, окрім українського. Але при цьому Ляшко зауважив, що цей закон має стосуватися лише депутатів та високопосадовців, а не звичайних громадян, котрі виїхали за кордон, щоб прогодувати сім’ю. «Має бути механізм позбавлення мандата і громадянства України у випадку, коли людина має два паспорти», — підтримав думку і глава парламенту Андрій Парубій.


Депутати також наголошували: потрібно знати, куди і на що буде спрямовано черговий транш МВФ. Як зауважив Віктор Бондар (ДГ «Відродження»), попередній транш отримали в розмірі одного мільярда, і саме стільки Україні потрібно віддати відсотків за попередній кредит МВФ. «Ми отримаємо лише кредит на те, щоб заплатити МВФ відсотки за попередні кредити, тоді як уряд пішов на кабальні умови — продаж землі, банкопад, скорочення державних службовців, скорочення в медичній та освітянській галузях та інших працівників бюджетної сфери», — сказав В. Бондар. За його словами, 1600 доларів — це борг кожного українця, враховуючи дітей, перед МВФ. За минулий рік державний борг зріс майже втричі. Депутатська група виступила з вимогою заслухати у парламенті інформацію уряду та міністра фінансів про умови меморандуму з МВФ та використання отриманих кредитів.


Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») звернув увагу на те, що у Верховній Раді нині зареєстровано понад 100 законопроектів про боротьбу з корупцією. Однак, на думку депутата, пріоритетом розвитку країни повинна бути не боротьба з корупцією, а економічне зростання, а боротьба із корупцією має стати однією зі складових економічної політики.


Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко подякував депутатам за ухвалення законів щодо містобудування, посилення децентралізації, що зміцнює фундамент для об’єднаних територіальних громад. До державного бюджету 2017 року закладено доходи з українських підприємств, що розташовані на тимчасово окупованій територій, і ці кошти мали спрямовуватися на відновлення територій Донбасу. Однак через блокаду уряд буде змушений переглядати доходну частину бюджету в бік зменшення, — зауважив урядовець. Щодо співпраці з МВФ, віце-прем’єр запевнив, що у меморандумі «немає нічого антиукраїнського». Г. Зубко також повідомив, що підвищення зарплати відбувається не лише на рівні мінімальної зарплати, а й по всій тарифній сітці.


Чимало пропозицій висловили і голови парламентських комітетів. Зокрема, перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський закликав прийняти закони, які сприятимуть монетизації житлових субсидій, та законопроекти щодо енергоефективності, які дадуть змогу уряду залучити 200 млн. євро інвестицій до фонду енергоефективності. Голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк наголосив: потрібно ставити за мету не отримання нових кредитів від МВФ, а проводити таку економічну політику, за якої відпаде потреба у зовнішніх запозиченнях. Зокрема, через наведення ладу в податковій сфері, посилення контролю за трансфертним ціноутворенням, подолання контрабанди на митниці. Перший заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський запропонував переформувати роботу пленарних засідань, щоб підвищити ефективність законодавчої роботи. Зокрема, скасувати перерву з 12.00 до 12.30 і у вівторок та четвер працювати до повного вичерпання порядку денного. 


Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець привернула увагу до катастрофічного стану з фінансуванням закладів Академії медичних наук — інститутів Шалімова, Амосова, онкології, ендокринології, нейрохірургії та інших. Там уже відбулися суттєві скорочення лікарів, є затримки із виплатою зарплат, а на харчування одного хворого виділяється шість гривень на день. За словами Богомолець, на зарплату працівників цих медичних установ потрібно 540 мільйонів гривень.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:


— Згідно зі статтею 18 Закону про Кабінет Міністрів України, Верховна Рада може змінити члена Кабінету Міністрів, крім Прем’єр-міністра України. Зняти прем’єра можна чи за ініціативою Президента України, чи за поданням 150 народних депутатів.