Україна потребує припливу іноземного капіталу. Незважаючи на конкурентні переваги, серед яких вигідне географічне розташування, доступ до сировини, високий потенціал національного ринку та інше, існуючі ризики для інвесторів зумовлюють втрати в конкурентній боротьбі за світові інвестиційні ресурси. Формування сприятливого інвестиційного клімату є одним із стратегічних завдань сьогодення. Адже інвестиційний клімат країни це насамперед низка умов, основними з яких виступають правові, політичні, що в сукупності визначають привабливість і доцільність інвестування. Створення таких умов лягає в основу діяльності парламентаріїв шляхом ухвалення правових рішень, оновлення законодавчої бази.

 

 

Варто зазначити, що створення законодавчого підґрунтя для інвестиційного клімату є складною роботою, яка не завжди дається легко.


Наприкінці минулого року завдяки копіткій, злагодженій роботі народних депутатів у профільному Комітеті з питань податкової та митної політики Верховної Ради України було ухвалено рішення щодо скасування акцизу на скраплений газ і деякі види дизпалива як сировини для виробництва етилену. Тим самим на законодавчому рівні створено сприятливі умови для інвестиційної привабливості ТОВ «Карпатнафтохім», що розташоване у м. Калуші Івано-Франківської області. Це підприємство є єдиним виробником етилену в Україні. Тож Прикарпаття набуло інвестиційної привабливості, що позитивно відобразиться на нафтохімічній галузі та всій економіці України.


Нещодавно ТОВ «Карпатнафтохім» отримав нових власників та в найближчому періоді запустить виробництво. Таким чином, ухвалене нормативне рішення, як важіль впливу на остаточне рішення щодо перспектив інвестування, виступило мотиваційним для інвестора, сприятиме відновленню діяльності цього підприємства, яке було зупинено ще у вересні 2012 року через несприятливу ситуацію на ринку нафтохімічної продукції, що призвело до бюджетних втрат.


За словами Юрія Бабія, таке рішення є знаковим для Івано-Франківщини, оскільки сприяло залученню 25,0 млн. дол. США прямих інвестицій, вкладених в економіку області. Звільнення від акцизу здешевлює сировину для виробництва ТОВ «Карпатнафтохім», яке є без перебільшення бюджетоформуючим підприємством області. Підприємство приречене на успіх, адже за 100% базового завантаження завод щорічно зможе виробляти до 250 000 тонн етилену, 280 000 тонн полівінілхлориду, до 200 000 тонн каустичної соди, 100 000 тонн поліетилену та іншої продукції. Це означає значне збільшення надходжень до бюджету, створення нових робочих місць, нові перспективи розвитку місцевих громад, додаткові кошти для вирішення проблемних питань у соціальній, інфраструктурній, комунальній сферах.


В умовах сьогодення інвестиції виступають дієвим важелем здійснення структурної перебудови економіки, розв’язання соціальних і економічних проблем. А злагоджена командна діяльність є показником єдності, цілеспрямованості, небайдужості депутатів до інвестиційної привабливості Івано-Франківщини.


Прес-служба народного депутата України Юрія Бабія.