Американська торговельна палата в Україні займається захистом інтересів іноземного бізнесу, не тільки американського, і всіляко допомагає залученню інвестицій у нашу державу. Керівництво Палати послідовно підтримує впровадження реформ в Україні на рівні уряду, фіскальної служби, тих, які стосуються судової реформи та створення сприятливих умов для підприємців. Вона є авторитетною організацією, до якої дослухається українська влада.

Про роботу Американської торговельної палати і проблеми іноземних бізнесменів в Україні розмовляємо з її президентом Андрієм ГУНДЕРОМ (на знімку).

 

 

— Пане Гундер, як Ви особисто і представники американського бізнесу оцінюєте свою роботу в Україні за наслідками 2016 року?


— У рамках Палати нині працює 19 робочих груп та 14 комітетів, серед яких, зокрема, комітети з питань енергетики, агропромислового комплексу, банківських та фінансових послуг, насінництва, управління людськими ресурсами, харчової промисловості, інформаційних технологій, оподаткування, митної політики, охорони здоров’я та правової політики. У 2016 році було створено три нові комітети: з питань телекомунікацій, аерокосмічної промисловості та технологій, а також захисту прав інтелектуальної власності. Нашим головним завданням ми вбачаємо підтримку дієвого діалогу між бізнесом і владою, постійно створюючи можливості для бізнес-партнерства та просуваючи Україну в світі як привабливий напрям для інвестицій. 


— Як Ви оцінюєте інвестиційну привабливість України за 10-бальною шкалою?


— На мою думку, у цей важливий момент варто зосередитись не на виставленні оцінок, а на реальних цифрах, адже порівняно з минулими двома роками ситуація значно покращилася — за оцінками експертів, економіка зросла на 1,5 %. 2016 рік — це загалом рік стабілізації, коли ми побачили перші реальні ознаки зростання економіки. Це рік, коли інвестори почали виявляти інтерес до України. Це рік запуску потужних інвестиційних проектів, які сприяли покращенню економічного стану в країні та створенню нових робочих місць, а також стали позитивним сигналом для майбутніх інвесторів. Такі компанії як Cargіll та Bunge, які є членами Американської торговельної палати в Україні, стали яскравими прикладами таких інвестицій. Наприклад, 15 червня 2016 року у Миколаєві відбулося відкриття потужного виробничо-перевантажувального комплексу компанії Bunge. Обсяг інвестицій у проект перевищує $ 180 мільйонів. У лютому 2016 року компанія-член Палати Cargіll, найбільша приватна корпорація США, підписала договір щодо інвестування $100 мільйонів у новий зерновий термінал у порту «Южний», неподалік Одеси. Крім створення робочих місць, згадані інвестиції зміцнюють позиції України як глобального гравця на міжнародних ринках сільськогосподарської продукції та підсилюють експортний потенціал країни. Більшість інвесторів згодні, що Україна має величезний потенціал — з її родючими землями і стратегічно вигідним розташуванням між Сходом і Заходом, а однією з головних переваг створення бізнесу тут є висококваліфіковані людські ресурси, а також близькість виходу і доступ нашої країни до ринку ЄС. 


— Які проблеми для іноземного підприємця в Україні є найнагальнішими?


— Американська торговельна палата в Україні вже три роки поспіль проводить опитування щодо сприйняття рівня корупції серед представників бізнес-спільноти, і саме вона залишається на першому місці серед основних перешкод для ведення бізнесу. За результатами дослідження, 87% респондентів вважають боротьбу з корупцією пріоритетом номер один для покращення бізнес-клімату, а 98% стверджують, що корупційна практика широко розповсюджена в Україні. Корупція продовжує залишатися проблемою № 1 для бізнесу, але є і привід для оптимізму — 47% респондентів вважають, що рівень корупції знизився протягом останнього року. Минулого року ця цифра становила 27%.  Також варто зазначити нестабільність фінансової системи України, а саме надмірне валютне регулювання, волатильність гривні та відсутність механізму захисту прав кредиторів.


— Які перспективи Ви прогнозуєте щодо покращення роботи американських підприємств в Україні після обрання Дональда Трампа президентом Сполучених Штатів? 


— Нова адміністрація Трампа може зосередити увагу в основному на внутрішніх проблемних питаннях своєї країни, й Україна опиниться десь у кінці списку пріоритетів США. Зараз це є головною інтригою. Палата, як провідна бізнес-асоціація, протягом багатьох років успішно співпрацювала з різними політиками. Нашим головним завданням залишається створення сприятливих умов ведення бізнесу в країні, підтримка відкритого діалогу між представниками ділової спільноти та органами державної влади і просування України на міжнародній арені. На цьому ми і зосередимося. 


— Як оцінюєте стан справ в Україні щодо юридичної захищеності підприємств? Що думаєте про нашу судову систему?


— Це дуже важливе питання, адже інвесторів цікавить захищеність їхнього бізнесу та власності. Саме тому необхідною є ефективна судова реформа. Як вже згадувалося, ми проводили опитування щодо рівня сприйняття корупції, і за результатами 74% респондентів назвали суди найбільш корумпованою інституцією. Це перешкоджає реалізації принципу верховенства права, а в інвесторів має бути довіра до судової системи. У жовтні було внесено антирейдерські зміни до законодавства — Верховна Рада України ухвалила проект Закону № 5067 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», що спрямований на попередження подальшого використання певних схем, які використовувалися для захоплення майна, а також на посилення відповідальності у сфері державної реєстрації майна. Палата активно долучалася до роботи над цим актом у рамках Робочої групи при Міністерстві юстиції України і повністю підтримує зусилля, спрямовані на зменшення ризиків, пов’язаних із корпоративним рейдерством. 


— Яким Ви бачите 2017 рік в Україні в плані економічної перспективи?  Як оцінюєте економічний потенціал України загалом?


— Що ж до 2017 року,  сподіваємося на продовження та прискорення імплементації реформ, а також залучення прямих іноземних інвестицій. Основним завданням нового року має залишатися трансформація економіки. Проте цього можна досягти лише шляхом проведення глибинних, чітких, реальних реформ, у тому числі й тих, які відбуваються в ДФС. Зокрема, треба приділити особливу увагу сферам сільського господарства та енергетики. Нині інвестори вкладають кошти у реальні проекти, а не в ту чи іншу галузь, тож створення конкурентних інвестиційних пропозицій є необхідним. Порівняно з 2016 роком, де ми побачили певну стабілізацію економіки, що була спрямована переважно на внутрішній ринок, 2017 рік має стати роком переорієнтації на зовнішню торгівлю, експорт, адже що більше ми зможемо дати світові, то більше він дасть нам, разом із можливостями для подальшого розвитку економіки. Світовий банк прогнозує зростання економіки України в 2017 році на рівні 2%. Та все-таки треба залишатись оптимістами, адже лише постійно та наполегливо працюючи над покращенням умов ведення бізнесу в Україні, ми зможемо зацікавити нових інвесторів та сприяти розвитку економіки.


— Якою видається Україна представникам іноземних бізнесів у плані безпеки, побутового облаштування тощо?


— Про те, що відбувається зараз, писатимуть книжки. Та на сьогодні сприйняття України здебільшого залишається не дуже позитивним. Іноді це підкріплюється невиправдано негативним представленням України у світових медіа. Війна, корупція, економічні проблеми — погані новини поширюються із великою швидкістю. Про всі ж позитивні зміни потрібно говорити з іще більшою швидкістю, неодноразово та голосно. Україна була, є і буде привабливою для бізнесу, питання полягає лише у прискоренні проведення реформ в усіх сферах економіки.

ДОВІДКА

Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер працював регіональним менеджером із зовнішніх зв’язків та комунікацій компанії GlaxoSmіthKlіnе в Україні, країнах Центральної Азії та Кавказу, керував Лондонським представництвом української юридичної компанії Magіsters та Sayenko-Kharenko. У 2010 році Андрія Гундера призначено директором Українського інституту в Лондоні, він постійно виступав експертом із українського питання у світових ЗМІ. 

Фото надано автором.