Держскарбниця порожня. Країну доведено до банкрутства. Немає грошей для погашення боргів і вчасної виплати пенсій і зарплат. Про це днями заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Мовляв, нині важливо втримати банківську систему, стабілізувати гривню й не допустити інфляції. На жаль, досі опозиція, яка нещодавно прийшла до влади, дієвого плану виходу з важкої економічної кризи не запропонувала. Народ завмер в очікуванні. Адже якщо нині пенсіонери, бюджетники та інші категорії населення, що залежать від державних соцвиплат, перестануть отримувати належне, то навряд чи миритимуться з такою ситуацією. 

Із класичним запитанням: «Що ж робити?», — «Голос України» звернувся до керівника Фонду громадської безпеки Юрія Гаврилечка:

— Що відбувається в країні з фінансами, незрозуміло. За останні роки ми не мали адекватної оцінки ситуації із грішми. Офіційна статистика весь цей час маніпулювала даними на догоду різним політсилам.

Для нової влади поки що єдиний варіант для забезпечення пенсій та інших соціальних виплат — включити друкарський верстат. Це вирішить питання на найближчі місяці.

Чекати нині надходжень у держскарбницю від бізнесу не варто. Попередня влада авансом витягла із підприємців десятки мільярдів гривень. За нещодавньою заявою Федерації роботодавців, тільки її члени станом на 1 лютого нинішнього року прокредитували уряд Януковича на 64 мільярди гривень. Це і податки авансом, і неповернення ПДВ. Більше з бізнесу сьогодні взяти нічого.

— Потрібна економічна програма, — стверджує Ю. Гаврилечко, — яка, за великим рахунком, складається з декількох послідовних дій. А саме. Створення нового олігархічного консенсусу. Олігархам новий уряд має надати величезні гарантії в разі виконання двох умов: податки до бюджету і дотримання приватизаційних зобов’язань у соціально-економічній сфері. Якщо вони виконуються, власність залишається за ними. Якщо ні, то націоналізується.

А середньому і малому бізнесу гарантувати, що найближчим часом жодних додаткових податків не буде. Навіть не змінюючи нічого у фіскальній сфері, нинішня ситуація повинна бути зафіксована років на десять. В ідеалі в Україні має бути щонайбільше п’ять податків: соціальний, два утворюючі для держбюджету і два для місцевих бюджетів. Водночас податкові перевірки скасувати. Там, де вони є, є корупція. Щоб бізнес запрацював, необхідно міняти судову систему. І ще. Дати гарантії міжнародному бізнесу на тих само умовах, що й вітчизняному.

І жодних офшорів. Україна нині не може дозволити виводити за кордони податки. А податок на додану вартість доцільно ліквідувати взагалі. Це податок на надлишкове споживання, якого в нашій країні в найближчому майбутньому не передбачається.

Важливі також домовленості з міжнародними фінансовими структурами. Україні нині будуть потрібні стабілізаційні кредити для того, щоб утримати курс і наповнити гривню валютним паритетом. Нещодавно в Мінфіні заявили, що Україні потрібно 35 мільярдів доларів. Але ці кошти треба перевести в золотовалютний резерв і не чіпати. Тоді гривня буде чимсь підкріплена.