Футбол. Як відомо, збірна України продовжить відбірний цикл до чемпіонату світу-2018 матчем 24 березня у Загребі проти команди Хорватії. Для наших футболістів зустріч із фаворитом групи матиме неабияке значення щодо подальших перспектив у кваліфікації.

Нагадаємо, що українці минулої осені набрали 8 очок і перебувають на другій позиції в групі І. Почали цикл із двох нічиїх: вдома «синьо-жовті» зіграли з ісландцями — 1:1, на виїзді з Туреччиною — 2:2. Далі українська збірна на нейтральному полі в Кракові (Польща) перемогла нав’язане УЄФА останньої миті нашій групі Косово — 3:0. Нарешті, вдома мінімально здолали Фінляндію (1:0).

Позаду нас: Ісландія — 7 очок, Туреччина — 5, Фінляндія з Косово — по одному балу. Як і очікувалося, лідирує збірна Хорватії — 10 очок. Балканці втратили очки в домашньому матчі з Туреччиною (1:1), після чого здобули перемоги: в гостях над Косово (6:0) і Фінляндією (1:0), а на своєму полі над Ісландією (2:0).

Шанси на перемогу у нашої команди невеликі. Але вони є, і успіх виведе Україну в одноосібні лідери. Нічия також буде цілком позитивним результатом. Щоправда, в разі перемоги Ісландії над Косово наш колектив переміститься на третю позицію.

***

Нині національна команда України проводить підготовчий збір в Австрії. Про нього розповідає тренер збірної Андрій Шевченко:

— Проводимо спеціальну підготовку до зустрічі з хорватами. Наше завдання — дати гравцям максимум теоретичної інформації про суперника. Попри те, що багато наших виконавців не грають у своїх клубах, у тренувальному процесі ми побачимо, хто з них сильніший. Склад підбирали так, щоб створити конкуренцію. Маємо всі умови для повноцінної роботи. Проводимо серію корисних тренувань із серйозним навантаженням.

Моє бачення гри полягає в тому, щоб команда контролювала м’яч і гру. Необхідний баланс у всьому. Цей поєдинок стане для нас серйозним тестом. Адже за суперника маємо відмінний ансамбль із сильними виконавцями, особливо в середній лінії. Ця команда з великою кількістю гравців успішно застосовує пресинг. Вона також одна із найкращих у Європі з відбору м’яча на чужій половині поля. Вміє зберігати його.

Якщо ми зможемо витримати рівень гри, це буде для нас позитив. Але на результат можуть вплинути різні ігрові моменти. Для мене дуже важливо, щоб командні дії відповідали нашим принципам, щоб хлопці постаралися дотримуватися їх у матчі проти сильного конкурента.

Індивідуальні якості футболістів Хорватії добре відомі. Там на кожній позиції є виконавці, котрі виступають в елітних європейських клубах. Їх буде важко перемогти. Досягти мети можемо тільки за рахунок злагоджених колективних дій. Наше завдання — нав’язати боротьбу й привезти з Хорватії очки.

***

Насамкінець інформація про суддів, котрі працюватимуть на матчі в Загребі. Справу доручено бригаді з Іспанії, рефері — 40-річний Антоніо Матеу Лаос (арбітр ФІФА з 2011 року). Він ще ніколи не судив зустрічі за участю українських збірних. Але на клубному рівні іспанець обслуговував поєдинки київського «Динамо» та донецького «Шахтаря» в єврокубках.

Лаос працював на матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів сезону 2015/2016, в якому «Динамо» вдома поступилося англійському «Манчестер Сіті» — 1:3. Того самого сезону він був рефері на матчі у відповідь між бельгійським «Андерлехтом» та «Шахтарем» в 1/8 фіналу Ліги Європи. Тоді мінімально перемогли «гірники» — 1:0.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.