Незвичайні особистості, до яких належать і люди з такою генетичною аномалією, — найбільш соціально незахищені. Тож треба ламати стереотипи й подивитися на людей із синдромом Дауна іншими очима.


«Україна стане повноправним членом Євросоюзу тоді, коли люди з особливими потребами матимуть рівні права і можливості в суспільстві: діти зможуть навчатися у звичайних школах, а дорослі — працювати. Це дуже велике недопрацювання політиків. Тому маємо зробити все для того, щоб «сонячні люди» були повноцінними членами українського суспільства», — наголосила під час брифінгу Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.


За її словами, в нашій країні понад 15 тисяч осіб мають цю найпоширенішу генетичну аномалію і щороку понад 400 дітей народжуються із синдромом Дауна.

 

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко повідомила, що в парламенті є законопроект про соціальні послуги, який передбачає додаткові можливості, пільги і гарантії держави по відношенню до цих людей. Також парламентарій звернула увагу на проблему відсутності комплексної системи реабілітації. За її словами, в Україні майже три мільйони людей з обмеженими можливостями, із них 153 тисячі дітей. Також 10 тисяч військовослужбовців, котрі потребують медичної, фізичної, психологічної реабілітації. Народний обранець нагадала, що в 2015 році було створено робочу групу з напрацювання нового закону про попередження інвалідності та систему реабілітації. Цей документ уже давно перебуває в парламенті та очікує на розгляд. Його прийняття розповсюджуватиметься на інвалідів, учасників бойових дій та АТО, постраждалих унаслідок нещасних випадків, техногенних і природних катастроф, громадян із вродженими вадами тощо.

Крім того, зазначила Ірина Сисоєнко, цей документ передбачає створення державної програми стосовно реабілітації, а також створення реабілітаційних центрів по всій Україні.


До слова, в парламенті з нагоди Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна відбувається низка заходів. Зокрема, триває фотовиставка. Крім того, молоді люди із синдромом Дауна з різних регіонів України відвідали Верховну Раду України.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко серед гостей парламенту під час акції до Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.