У Комітеті з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відбулося 12-те засідання панелі «Реформа державного управління» тематичної платформи «Демократія, належне врядування та стабільність» ініціативи ЄС «Східне партнерство». Захід передусім зорієнтований на країни «Східного партнерства» — Україну, Азербайджан, Вірменію, Грузію, Молдову та Білорусь. Його мета — обмінятися досвідом впровадження реформи державного управління між країнами ініціативи ЄС «Східне партнерство» та країнами—членами ЄС. Україна як приймаюча сторона виступила вперше.

 

 

У нашій країні реформа державного управління розпочалась майже два роки тому і майже рік тому було ухвалено відповідний закон. «Цей закон вважається достатньо революційним із точки зору реформування державної служби і покликаний забезпечити її функціонування не як політичної, а як професійної інституції», — наголосив голова комітету Сергій Власенко (на знімку праворуч). Досі такої традиції у нас не було. Як правило, чиновники орієнтувалися на того чи іншого політика.


У законі запроваджено низку нових для України процедур. Зокрема, прозорого відбору чиновників категорії А за конкурсами. Для цього створено відповідну комісію. «На сьогодні вже проведено низку конкурсів на заміщення посад державних секретарів та голів державних адміністрацій. Наскільки ці конкурси успішні, покаже час», — зауважив голова комітету.


С. Власенко поінформував присутніх, що очолюваний ним комітет є профільним, тому все законодавство, пов’язане з державною службою, в тому числі і в органах місцевого самоврядування, проходить через нього.


Політик нагадав також, що декілька тижнів тому з подачі комітету було ухвалено новий закон про службу в органах місцевого самоврядування і нині він перебуває на підписі у Президента. «Ми намагалися його повністю синхронізувати із законом про державну службу. Наскільки нам це вдалося, побачимо після його реалізації», — додав він.


Крім того, комітет також має повноваження відстежувати виконання відповідного законодавства. Так, 17 травня в комітеті має відбутися засідання, присвячене одному питанню, — рік функціонування закону про державну службу. На ньому, за словами С. Власенка, планується обговорити всі аспекти імплементації закону, складні питання, які вже виникли, а також отримані досягнення.


Водночас політик зауважив, що досі одним із головних питань залишається фінансування державної служби: «Але наш комітет пробує боротися з цією тенденцією. Ми розуміємо, що чиновник, який не отримує нормальної зарплати і соціального пакета, є неефективним чиновником. Тому ми робитимемо все, щоб фінансування державної служби відбувалося на належному рівні».


Заступник керівника Відділу «Східного партнерства», регіонального співробітництва та ОБСЄ Директорату з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Нілс Дженсонс (на знімку ліворуч) переконаний: «Закон — це лише перший крок на шляху реформи. Його реалізація є критично важливим процесом. Сам закон не принесе результатів. Тому для нас дуже корисно бути тут, у Верховній Раді, де законодавство обговорюється та затверджується. Ми раді, що пароламент сприяє організації такого заходу в Україні».


У свою чергу голова Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко також відзначив важливість дискусій у парламенті. «Завдяки їм наша робота стає кращою», — сказав він.


Водночас голова Держслужби зазначив, що після ухвалення закону важливо докласти зусиль для його належної імплементації, а також аналізу практики застосування. «Минув майже рік від часу ухвалення закону про державну службу і вже є певні положення, які потрібно вдосконалити. Це насамперед стосується уточнення сфери дії закону, вдосконалення конкурсних процедур. Очевидно, що кожна норма закону має тлумачитись однозначно і не допускати якоїсь варіативності в підходах застосування», — наголосив він. За його словами, нині уряд уже підготував проект змін до закону про державну службу. «Вони базуються на роботі, проведеній у комітеті. Думаю, що це має дати нам позитив-ний результат під час ухвалення цього законопроекту», — додав К. Ващенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.