БРИФІНГИ

Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець повідомила, що 15 співробітників Міністерства внутрішніх справ та Державної служби надзвичайних ситуацій вирушили на навчання до тренінгового центру НАТО. Ці люди отримають там знання, які через три місяці дозволять створити подібний центр вже у нашій країні. Відтак, українські поліцейські, пожежники, водії та вчителі — усі, від кого хоча б якоюсь мірою залежить людське життя, зможуть отримати знання, необхідні для парамедиків. Кількість раптових смертей в нашій країні, а також тих, хто гине в результаті дорожньо-транспортних пригод, не дочекавшись навіть приїзду «швидкої», значно перевищує європейські показники. Саме парамедики зможуть надати долікарську допомогу, від якої залежить життя людини.


Посол Румунії Крістіан-Леон Цуркану повідомив, що українці змогли поїхати на навчання завдяки реалізації проекту НАТО «Заради миру та безпеки». Саме в його рамках у 2016-му розпочато таку співпрацю між Україною та Румунією. «Наші дві країни не просто сусіди — маємо дружні стосунки, і створення тренінгового центру для тренерів парамедиків -це лише один із варіантів втілення цього проекту», — зауважив він.


«Поки що ми не можемо бути членом НАТО, але ми маємо можливість отримати доступ до їхнього досвіду та знань», — сказала О. Богомолець. У майбутньому, коли війна припиниться, демобілізовані воїни зможуть здобути необхідні знання парамедиків і далі рятувати життя людей, уже в мирний час, припустила вона.


Про напої, які можуть убити


Представниця фракції «Самопоміч» Анна Романова звернула увагу на долю законопроекту, який стосується енергетичних напоїв. За словами народного депутата, його зареєстровано ще два роки тому, але досі на розгляд у сесійну залу документ не потрапив. У суспільстві мало знають про шкоду таких напоїв для людей, які мають проблеми з серцево-судинною системою. Але особливо небезпечними вони є для молоді, наголосила парламентарій. Законотворці пропонують заборонити продаж такої продукції молодим людям, яким ще не виповнилося 18 років, а також мають намір накласти табу на його реалізацію в школах, закладах культури чи спортзалах. У багатьох європейських країнах це питво відпускають тільки за рецептом лікаря, наголосила парламентарій, а в Австралії та Новій Зеландії воно взагалі заборонене. Вона нагадала: одна пляшка енергетичного напою прирівнюється до трьох порцій міцної кави. Якщо дитина вип’є дві-три такі пляшки, вона може загинути. За словами А. Романової, законопроект блокується на рівні Комітету з питань податкової та митної політики.


Надія СМІЯН.