«Проблема охорони здоров’я, реформа медицини повністю базується на медичній освіті. Це той пріоритет, який має стояти перед нинішньою владою, і законодавчою, і виконавчою. Ми, як парламент, усвідомлюємо нашу відповідальність за проведення медичної реформи. У цьому контексті проведення нинішніх слухань є дуже важливим», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, відкриваючи парламентські слухання: «Медична освіта в Україні: погляд у майбутнє».

 

Перший проректор Національного фармацевтичного університету (Харків) Алла Котвіцька, голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець (праворуч).


Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко розпочав свій виступ із подяки мільйонам людей, котрі працюють у медичній галузі і щодня рятують життя українців. Особливо це стосується медиків, які перебувають на передовій у зоні АТО.


«Сьогодні країна переживає непростий час, але час випробувань, російської агресії не дає нам підстави говорити, що маємо сконцентруватися лише над вирішенням поточних питань», — сказав він і запевнив, що реформування медичної галузі й система охорони здоров’я загалом перебувають на порядку денному Кабінету Міністрів України. Ще одним ключовим рішенням уряду було внесення змін до низки постанов, які регулюють проблему доступності ліків.


У свою чергу голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зауважила, що медик — це людина, яка все життя має тримати руку на пульсі не лише свого пацієнта, а й на пульсі науки та нових знань. «Адже медицина — це чи не єдиний фах, де якщо людина не отримає п’ять років знань і практики, вона втрачає свою кваліфікацію. Відсутність знань призводить до професійної деградації. Тому перший постулат медичної освіти та кожного медика: вчитися все своє життя. Саме це має забезпечити нова парадигма медичної освіти, яку ми сформуємо на цих парламентських слуханнях», — сказала вона.


Докладніше — у наступному номері.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.