Хоча й під тиском «активістів» 14 березня було скликано перше пленарне засідання десятої сесії Рівнеоблради, на якому вони мали достатньо часу (зате мало «публіки» для власного піару), щоб обговорити всі питання, вони все ж вирішили позловживати часом і на другому пленарному засіданні 17 березня, де розглядалося багато нагальних для області економічних та соціальних питань. Тож на фоні їхньої напористості купка людей з плакатами губилася (на знімку). Люди стояли з ними більше години, допоки голова облради Микола Драганчук, заклопотаний веденням сесії, їх помітив і надав можливість озвучити з трибуни проблему, з якою вони прийшли до обласної влади та депутатів.

 

А проблема мешканців села Рогачів Рівненського району справді важлива, до того ж, з «бородою». Важко повірити, що це невеличке село у центрі цивілізації (за якихось 12 кілометрів від Рівного) потерпає від бездоріжжя, особливо навесні та у дощі, коли грунтові дорогу та вулиці розмиває і по них важко дістатися до траси, де зупиняються автобуси й маршрутки. Ними люди добираються на роботу в Рівне, а школярі – у сусіднє село Городок у школу. Бо у невеличкому Рогачеві, де мешкає близько чотирьох сотень людей, крім магазину та початкової школи, нема де більше працевлаштуватися.

 

– Бездоріжжя – це одна з причин, через яку в наше село не ходить жодна маршрутка, – розповідають з гурту мешканці Рогачева Оксана Нагорна й Анатолій Казановський. – Люди добираються до траси, щоб доїхати до роботи чи школи, різними стежками, але багато хто по коліях, якими ходить електричка. Тож за останні роки у нашому селі загинуло десять людей на тих коліях. Ще ми піднімаємось на міст, через який проходить дорога, ось такими аварійними сходами, – показують зроблені власноруч фотографії (див. знімки).

 

Мешканці Рогачева почали звертатися до влади з проханням вирішити проблему бездоріжжя ще з 2010 року. Відтоді отримають лише відписки: мовляв, немає коштів. Не було їх ні у 2010-ому при «старій» владі, немає їх і при новій, про що свідчить купа відписок від районної влади.

 

До речі, від села Рогачів до траси Устилуг–Луцьк–Рівне – близько трьох кілометрів бруківки. Ця дорога у відданні Служби автомобільних доріг у Рівненській області, відтак проектно-кошторисну документацію на те, щоб покрити її асфальтом, має зробити саме ця дорожня організація. Інша справа відрізок бездоріжжя (якихось до ста метрів), що з’єднує Рогачів (Бронниківська сільрада) і Караєвичі (Городоцька сільрада). Тут, за домовленістю двох сільрад, можна було б вирішити проблему, щоб люди не місили багнюку.

 

– Важче з приведенням в порядок кількох вулиць у селі Рогачів, – розповідає Бронниківський сільський голова Олександр Білецький. – А точніше з їх асфальтуванням, бо коштів на це у сільради з річним бюджетом 800 тисяч гривень і справді немає. Тож деякі вулиці в цьому селі витягли з багнюки минулими роками завдяки будівництву білощебеневих доріг та співпраці з мешканцями вулиці Залізничної.

 

Тож таки за вірною адресою – до обласної влади звернулись мешканці села Рогачів, аби допомогли вирішити проблему бездоріжжя.

 

– У цьому році з нашого більш ніж скромного місцевого бюджету викроїли 244 тисячі гривень на те, щоб зробити освітлення на вулицях села Рогачів, а ось асфальтування, при всьому нашому бажанні, нам фінансово не потягнути, – жалкує Бронниківський сільський голова Олександр Білецький.

 

Тепер залишається чекати, чи відреагує обласна влада на прохання вирішити проблему ліквідації бездоріжжя у селі Рогачів, про яку люди розповіли на сесії Рівненської обласної ради. Тим паче, що голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко, судячи з повідомлень прес-служби РОДА, налаштований рішуче поборотися цьогоріч з бездоріжжям на Рівненщині.

 

Олександра ЮРКОВА.

Фото автора та жителів с.Рогачів.

 

Рівне.

 

Голос України