Столичні громадські патрулі сформовані на базі самооборони Майдану
 
«Забезпечення спокою та порядку на вулицях столиці здійснюється спільними патрулюваннями правоохоронців райуправлінь міліції та загонами Народної самооборони. Співпраця дає позитивні результати». Таке повідомлення розміщено на офіційній інтернет-сторінці Головного управління МВС у місті Києві.
Пильнувати громадський спокій вирушають і на колесах, і на своїх двох. За інформацією активістів Євромайдану, тільки на Оболоні (у Мінському районі Києва) працює 12 спільних автомобільних патрулів. Є і перші «спільно» затримані: як повідомили правоохоронці, на Русанівському масиві (у Дніпровському районі) працівники патрульної служби міліції та бійці Самооборони виявили підозрілого киянина з обрізом мисливської рушниці та набоями.
Прізвище того, хто координує таку діяльність з боку Євромайдану, в столичному главку знають далеко не всі. У прес-службі Головного управління МВС у місті Києві нам порадили звертатися до активіста Євромайдану Олега і продиктували номер телефону. Нова країна і нова патрульна служба формуються просто з коліс, тому він довго вагався, перш ніж назвати свою навіть не посаду («Розумієте, ми сюди йшли не за «кріслами»), а швидше сектор відповідальності. Отож, відповідальний за зв’язки з громадськістю Київського громадського координаційного штабу з питань охорони порядку розповів, що патрулі створюють на базі восьмої афганської сотні та інших підрозділів Самооборони Майдану.
«Це люди з бойовим досвідом, які зможуть захистити і себе, і звичайних громадян, і працівників міліції, які виконують свої обов’язки, — каже Олег Сидоренко. — Такі патрулі створюються на законних підставах. Учора з’явився проект положення про Київський громадський координаційний штаб з питань охорони громадського порядку, який написали активісти Самоборони Майдану спільно з МВС. Згідно з цим документом, наші оперативні загони виїжджатимуть разом з міліцією на виклики   лінії «102», а крім того, спільно з ДАІ  парулюватимуть вулиці Києва. У штабі вже є оперативний черговий. Жодної самодіяльності немає».
Уперше такі громадські патрулі з’явилися  у Львові, відповідні формування буде створено по всій країні. Особенно хлопці пильнують повітряні ворота держави. «У понеділок виїжджали в аеропорт «Бориспіль», де борт без розпізнавальних знаків хотів здійснити несанкціонований зліт», — розповів Олег Сидоренко. Підозрілий чартерний рейс було скасовано... Восьма сотня завадила. Чий був літак і кого мав на борту, поки що тримають у таємниці.
Незабаром громадських вартових можна буде ідентифікувати за спеціальними шевронами, каже Олег Сидоренко.
— Як розпізнати нині ваші патрулі? В спальних районах помічено «конкуруючу фірму» — якість підлітки ходять у масках із битками...
— Міністр внутрішніх справ доручив восьмій сотні зробити на Майдані оголошення: всім зняти маски. Якщо городянам траплятимуться вартові з прихованими обличчями — це люди не з Майдану. Громадські патрулі не братимуть із собою битки чи дерев’яні кийки. (Про те, що вони мають зняти маски і відмовитися від биток, говорив на прес-конференції і заступник керівника штабу Самооборони Майдану Василь Рожко. — Авт.)  Начальник Київського главку видав восьмій сотні бронежилети, шоломи, налокітники, наколінники, а також газові балончики і гумові кийки. Наразі вирішується питання про пошиття спеціального одягу зеленого кольору. Форму кожен замовлятиме власним коштом, — підсумовує Олег Сидоренко.
Тим часом кияни створюють нічні патрульні групи за місцем проживання — мешканці окремих під’їздів чи будинків за розкладом по кілька годин пильнують власний двір від «тітушок» та інших кримінальних елементів. «У нашій висотці така нічна варта з’явилися після того, як ближче до ранку 20 лютого зловмисники на Солом’янці масово палили машини — переважно зі львівськими номерами», — розповідає пенсіонерка Ірина Степанівна.
— Біля нашого під’їзду чергують від минулої п’ятниці, — каже консьєржка одного з будинків і як доказ дістає з шухляди яскраво-зелений дитячий свисток. — Я їм навіть отаке знаряддя видаю.
— І що, допомагає?
— Аякже! По-перше, нападник на мить розгубиться, по-друге, почують сусіди і примчать на допомогу.
 
Такі оголошення з’явилися у під’їздах столичних будинків.
 
Фоторепродукція автора.