На початку лютого в інфляційному звіті Національний банк України припустив, що після підвищення мінімальної заробітної плати з початку року до 3200 грн. рівень безробіття в країні піде догори. «За оцінками НБУ, зростання витрат на оплату праці, особливо для малого та середнього бізнесу, призведе до більш суттєвого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося раніше», — йдеться у звіті.

 

 

Утім, поки що Держстат не зафіксував збільшення кількості безробітних. За останніми даними, не працевлаштованими числяться 429 тисяч громадян, що навіть на 16 відсотків менше, ніж торік. Проте економісти все-таки прогнозують, що зростання мінімалки найближчим часом призведе до скорочення персоналу на багатьох підприємствах. А це означає, що тисячі українців будуть змушені шукати роботу. «Голос України» вирішив нагадати, які права має безробітний, на що може претендувати та яку допомогу йому виплачуватиме держава. Для цього, передусім, ми звернулися до Державної служби зайнятості (ДСЗ).


«Якщо людина шукає роботу, ми рекомендуємо звернутися до будь-якого районного, міськрайонного, міського чи районного у місті центру зайнятості, — радять у ДСЗ. — З собою треба мати документи, необхідні для реєстрації. Це: паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, трудова книжка, облікова картка платника податків, документ про освіту та в разі потреби військовий квиток. Інваліди додатково подають копію довідки до акта огляду МСЕК та індивідуальну програму реабілітації».


Які права держава гарантує безробітному?


У ДСЗ нагадують, що громадяни України мають право на допомогу у разі втрати роботи у вигляді соціальних послуг та виплати матеріального забезпечення. Якщо говорити про безоплатні послуги, на які можна розраховувати у Державній службі зайнятості, то це передусім:


   n пошук підходящої роботи і сприяння у працевлаштуванні;


n участь у громадських або інших роботах тимчасового характеру (тривалістю до 180 календарних днів) із збереженням права на виплату допомоги по безробіттю;


n індивідуальні консультаційні, інформаційні та профорієнтаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням;


n професійна підготовка або перепідготовка, підвищення кваліфікації у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у тому числі в навчальних закладах державної служби зайнятості;


n сприяння в організації власної справи, навчання веденню підприємницької діяльності та надання одноразової допомоги для відкриття власної справи;


n підтвердження результатів неформального професійного навчання за робітничими професіями.


Що ж стосується виплат, то у ДСЗ пояснили, що нарахування коштів починається з восьмого дня реєстрації в службі зайнятості як безробітного.


«При цьому через певний період соціальна виплата починає зменшуватися. Застраховані особи, страховий стаж яких протягом 12 місяців, що передували реєстрації в центрі зайнятості, становить не менше як шість місяців, за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, мають право на отримання допомоги по безробіттю, розмір якої становить не менше 1160 грн. Розмір допомоги безробітного залежить від багатьох чинників — зарплати на останньому робочому місці, страхового стажу, статті звільнення та визначається у відсотках до середньої заробітної плати, яку мала людина до звільнення», — розтлумачив заступник голови служби зайнятості Сергій Кравченко.


Крім того, застраховані особи, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації людини як безробітної, мають страховий стаж менше шести місяців або звільнені з останнього місця роботи з негативних причин (наприклад — за прогул), мають право на отримання мінімальної допомоги по безробіттю у розмірі 544 грн. Загальна тривалість виплати зазначеної допомоги не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів. Молоді люди, які закінчили загальноосвітню школу, професійно-технічний або вищий навчальний заклад, звільнилися зі строкової служби та шукають роботу вперше, можуть отримувати допомогу 180 днів і лише в мінімальному розмірі 544 гривні. Максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб — зараз це 6 400 грн.


Інтернет у поміч


Утім, сьогодні дедалі більше українців для пошуку роботи використовують всесвітню мережу. Протягом останніх десяти років завоювали популярність сайти, що пропонують тисячі вакансій і дають можливість громадянам розміщувати свої резюме.


Однак, як свідчить практика, аби знайти роботу через Інтернет, слід запастися неабияким терпінням. По-перше, умови, вказані в оголошенні працедавцями, як правило, під час співбесіди виявляються зовсім іншими. В основному, гіршими. Меншою виявляється пропонована зарплата, «випливають» не вказані в оголошенні додаткові вимоги. Наприклад, робота у вихідні дні, свята та інші «сюрпризи».


Тож, аби знайти працедавця, який влаштує спеціаліста, потрібно витратити чимало часу й нервів. Тому багато українців звертаються до кадрових агентств. Виконавчий директор Асоціації професіоналів з управління персоналом HRFORUM Дмитро Козлов пояснив «Голосу України», у чому перевага роботи саме з такими агентствами:


«Згідно із «Законом України про зайнятість», кадрові агенції не мають права стягувати плату за свої послуги з кандидатів на працевлаштування. Їх послуги оплачує роботодавець, якому потрібен персонал. Для того, хто шукає роботу, це означає дві дуже важливі речі. По-перше, кадрові агенції працюють тільки з актуальними вакансіями. По-друге, кадрові агенції зацікавлені в тому, щоб кандидат отримав роботу. Окрім цього, в кадрових агенцій можуть бути схожі вакансії, що надані різними роботодавцями. А це значно підвищує шанси кандидатів. Треба зауважити, що одним із найважливіших кроків до нової роботи сьогодні є розміщення свого профілю на таких сайтах з пошуку роботи як rabota.ua. Наша Асоціація HRFORUM разом із HR-спільнотою України спостерігає значне збільшення вакансій стосовно кількості кандидатів. Отже, треба рухатися назустріч можливостям — розміщувати резюме на сайтах з пошуку роботи, телефонувати до кадрових агенцій та до роботодавців напряму».


Найгірший і найпростіший варіант — тінь


Водночас багато українців, втративши офіційну роботу, шукають її у тіньовому секторі або виїжджають працювати за кордон. За оцінками уряду, неофіційно нині працює 36 відсотків української економіки. Експерти наводять ще гіршу цифру — 49 відсотків. У тіньовому бізнесі значно простіше влаштуватися, але немає жодних гарантій, що працівник отримає обіцяні гроші. Не кажучи уже про відсутність стажу, соціального і правового забезпечення. За кордоном, за різними оцінками, працює від п’яти до семи мільйонів українців, які теж не платять жодних податків, але, очевидно, все-таки розраховують у майбутньому отримати пенсію. Та системні реформи, які нині проводяться у сфері соціальної політики, з часом призведуть до того, що ті, хто не працював і не відраховував жодних коштів у вигляді податків та соціальних внесків, не зможуть розраховувати на підтримку.


Тож, як переконують фахівці Державної служби зайнятості та HR-фахівці, офіційну роботу в Україні хоч і складно, але можна знайти. Для цього необхідно не боятися звертатися до спеціалістів — державних або приватних. Не варто нехтувати й можливостями, які у сфері працевлаштування дає Інтернет та знайомі. Крім того, не забувайте, що й держава, хоч не суттєво, та все ж підтримує безробітних не лише порадами, а й виплатами.

ФАКТ

За даними ДСЗ, середній розмір допомоги по безробіттю станом на 1 лютого 2017 року становив 2 015 грн.


Мал. Миколи КАПУСТИ.