Нинішнього сезону українські біатлоністи не надто тішать своїх уболівальників. Щоправда, на Кубку світу, який відбувся у фінському Контіолахті, нашим спортсменам вдалося потрапити на третю сходинку п’єдесталу пошани в змішаній естафеті: Ірина Варвинець, Ольга Абрамова, Сергій Семенов і Дмитро Підручний.

Медаль, хоч і бронзова, вважається неабияким успіхом у вітчизняному спорті. Адже у міжсезонні в нашій збірній відбулося чимало кадрових змін. Постійно збірники потрапляють і в залежність від фінансування — радше від його відсутності. Звідси й відповідні результати. Хоча і в такій ситуації вони інколи тішать і додають певного оптимізму. Адже нині в двері стукає перспективна молодь, на яку й покладаємо усі сподівання на майбутній зимовій Олімпіаді, котра відбудеться у Південній Кореї.

Тож до старту передолімпійського сезону «Голос України» стежитиме, які настрої пануватимуть у збірній, хто зможе стати лідером у жіночій та чоловічій команді, представники яких країн будуть головними конкурентами у боротьбі за найвищі нагороди, і, власне, чого очікувати вболівальникам від українських атлетів у Кореї. Говоритимемо й про проблеми вітчизняного біатлону. Однак про все по черзі.

 

Гохфільцен-2017. Змішана естафета. Сергій Семенов, Юлія Джима.

 

Гохфільцен-2017. На церемонії нагородження. Олена Підгрушна, Ірина Варвинець, Анастасія Меркушина, Юлія Джима.

 

Фото надані
Федерацією біатлону України.

Перед стартом чемпіонату світу, який нещодавно відбувся в австрійському Гохфільцені, президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак досить чітко окреслив свої очікування на головний старт сезону: «Жодних конкретних завдань на ЧС не ставимо. Основне завдання — позбавити лідерів національної збірної додаткового психологічного навантаження». Утім, уболівальники були впевнені: головна олімпійська надія країни не залишиться без нагород на змаганні. І не помилилися. Адже команда виборола «срібло» в жіночих естафетних перегонах.

Склад збірної не здивував фахівців — він був досить прогнозованим, особливо з огляду на проблеми зі здоров’ям у Віталія Кільчицького і невдалу форму Ольги Абрамової, яка щойно відбула дискваліфікацію за вживання допінгу. Тренери не стали ризикувати, а тому п’ятірки учасників були такі: жінки — Юлія Джима, Олена Підгрушна, Валентина Семеренко, Анастасія Меркушина, Ірина Варвинець; чоловіки — Сергій Семенов, Дмитро Підручний, Артем Прима, Володимир Сємаков, Олександр Жирний.

Олена Підгрушна потрапила до топ-10 індивідуальних перегонів, обійшовши на останньому колі одну із лідерок світового рейтингу Габріелу Коукалову. Через кілька днів це додало їй сили у запеклій боротьбі за «срібло» в естафеті, в якій українка випередила титуловану чеську спортсменку та француженку. Олена не лише без промахів закрила усі мішені, а й видала неймовірний ривок на фініші, здолавши суперниць, і подарувала українській збірній омріяну медаль.

Приємним відкриттям чемпіонату світу стала 22-річна Анастасія Меркушина. Молода спортсменка видала чудовий результат — 10-те місце у спринтерських перегонах. А вже у перегонах переслідування Анастасія показала найкращий результат у кар’єрі — 8-ме місце. Обидва змагання біатлоністка пройшла без промахів.

Заслуговує похвали і виступ Меркушиної в естафеті, яка в результаті принесла єдину нагороду нашій збірній. Анастасія закрила 5 мішеней під час стрільби на стійці лише за 22 секунди, на що її суперниці витратили більше часу.

На жаль, невпевнено виступила Юлія Джима. І в результаті у спринті посіла 22-ге місце, у перегонах переслідування — 23-тє. Однак справді фатальний промах стався вже під час індивідуальних перегонів і не з вини спортсменки. Її рушниця випадково вистрілила під час перезарядки — таке рідко, але трапляється майже у всіх біатлоністів. У результаті Юлія фінішувала лише дев’ятою.

Ще дві українки — Ірина Варвинець та Валентина Семеренко — взяли участь лише в одних особистих перегонах. Ірина була 20-ю в індивідуальних, а Валентина фінішувала 80-ю у спринті.

На жаль, чоловіча збірна не змогла підтримати медальний почин, який заклали дівчата. Протягом усієї естафети хлопці перебували у групі лідерів. Артем Прима, повернувшись після хвороби, вдало провів свій етап, передавши естафету 4-м з відставанням у 14 секунд. Лідер збірної Сергій Семенов провів фантастичні перегони, не припустившись жодного промаху на стрільбі, вивів команду на 3-тє місце. Однак на екваторі перегонів наші позиції почали поступово погіршуватися. Володимир Сємаков, хоча провів достатньо рівний етап, передав естафету 5-м, збільшивши відставання від лідера до 30 секунд, а невдала стрільба капітана збірної Дмитра Підручного перекреслила усі сподівання на подіум. У підсумку чоловіки фінішували на 6-му місці і змушені були задовольнитися тільки участю у квітковій церемонії.

Утім, схоже, результати наших спортсменів закономірні. Оскільки сьогодні у біатлоні залишається одне дуже вразливе місце — інфраструктура. Україна — єдина із 20 країн-світових лідерів, яка не має лижних трас для проведення міжнародних змагань і повноцінного тренувального процесу. Наші збірники переважно тренуються за кордоном. Бідкався на це нещодавно журналістам і президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак:

— У нас недостатнє фінансування, не можемо домогтися, щоб зробили нормальне стрільбище в Тисівці. Щоб ми могли провести хоча б етап Кубка Європи. Саме тому ми змушені тренуватися за кордоном, а це важко і фінансово, і психологічно. Дуже важко 250 днів на рік перебувати відірваним від сім’ї. У той час, коли біатлоністи інших країн повертаються до рідних, зустрічаються з друзями, наші фактично весь час проводять «у лісах». Через те дуже непросто зберегти психологічну атмосферу у команді. Монотонна робота, великі навантаження... Ми постійно докладаємо до цього зусиль, але робити це дуже непросто.

За підсумками спортивного лютого Національний олімпійський комітет визнав капітана жіночої збірної України з біатлону Олену Підгрушну найкращою спортсменкою місяця. Найкращими тренерами лютого названо першого тренера Підгрушної Олега Бунта і старшого тренера жіночої біатлонної команди Уроша Велепця.

Олександр ПЕКНИЙ.

 

ДОВІДКОВО

Зимові Олімпійські ігри-2018 триватимуть з 9 по 25 лютого 2018 року в місті Пхьончхан (Республіка Корея). Минулої зимової Олімпіади в Сочі Україна виборола «золото» в жіночій естафеті, а Віта Семеренко — «бронзу» в спринті.

 

ДОВІДКОВО

За всю історію виступів на чемпіонатах світу з біатлону українці виграли 38 медалей, з них 8 золотих, 9 срібних і 21 бронзову. Найтитулованішою українською біатлоністкою чемпіонатів світу є Олена Зубрилова. Загалом у її колекції — 15 нагород.

 

ДОСЛІВНО

Олена Підгрушна:

— Загалом, звичайно, не надто задоволена своїми особистими перегонами. Завжди хочеться краще, завжди хочеться стріляти в нуль і бігти швидко. Але останнє коло естафети перекрило всі невдачі, і воно того варте. Атмосфера класна: дуже багато українських уболівальників, синьо-жовті трибуни й уздовж траси теж багато наших було. Підтримка неймовірна. Чого не вистачило в особистих? У мене, як і у Юлі Джими в індивідуальних перегонах, два промахи були зайві. Ми обидві претендували на медалі, але десь недопрацювали. У Юлі взагалі невезіння з тим самовистрілом.