СБУ кваліфікувала те, що відбулося у Балаклії, як диверсію

 

У ніч на 23 березня на території військового складу Міноборони поблизу Балаклії Харківської області на декількох майданчиках зберігання ракетно-артилерійського озброєння (танкові й артилерійські снаряди калібру 125 і 152 мм) стався вибух, виникла пожежа, внаслідок якої здетонували боєприпаси. На місце події терміново вирушила комісія Міноборони під керівництвом заступника міністра з озброєння генерал-лейтенанта Ігоря Павловського. Вдень до Харківської області вилетів Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

Скріншот з відео вибухів на військових складах у Балаклії Харківської області. 

Фото ДСНС.

За інформацією ДСНС, протягом четверга відбувалася евакуація населення із частини міста й прилеглих районів, які потрапляють у зону можливого ураження. На момент, коли верстався номер, виїхало вже 20 тисяч осіб.

За словами голови Харківської ОДА Юлії Світличної, «вчасно ухвалене рішення про евакуацію дало змогу сьогодні уникнути людських жертв».


Учора вранці СБУ відкрила провадження за фактом вибухів і пожежі на артилерійських складах Міноборони під Балаклією за статтею «диверсія». Про це заявила спікер відомства Олена Гитлянська. Раніше про це в соцмережі, посилаючись на попередні дані слідчих дій, написав головний військовий прокурор Анатолій Матіос.


Він також поінформував, що на військовому складі в Балаклії площею 368 га зосереджено 138 тисяч тонн боєприпасів. А вдень на брифінгу в Києві головний військовий прокурор озвучив деякі деталі. Зокрема, за словами опитаних свідків перед початком вибухів вони чули гул, схожий на політ безпілотника... Можливо, диверсія на артскладах могла бути здійснена за допомогою БПЛА. «Торік було проведено перевірку умов дотримання техніки безпеки для таких арсеналів саме на Балаклійському арсеналі, після чого було збільшено штатну кількість охорони. Тому говорити про недбалість або випадковість навряд чи доводиться», — сказав А. Матіос.


Говорячи про охорону стратегічного об’єкта, головний військовий прокурор запевнив: вона була належною і здійснювалася приблизно тисячею військовослужбовців ЗСУ та відомчою озброєною охороною.


Однак за фактом вибухів у Балаклії Президент України, як повідомив його прес-секретар на своїй сторінці у Фейсбуці, «доручив міністру оборони посилити охорону всіх військових об’єктів».


У свою чергу вчора на брифінгу голова військового відомства Степан Полторак констатував: значної шкоди обороноздатності країни вибухи на військових складах у Балаклії не завдали. При цьому пов’язав вибухонебезпечну НП у Харківській області з гібридною війною, яку веде РФ проти України. «Це вже не перший випадок проведення диверсій на наших об’єктах стратегічного значення. Ще в грудні 2015 року схожий випадок був у Балаклії на цих складах. Тоді ми чітко спрацювали й запобігли таким наслідкам», — повідомив він, додавши, що, на жаль, сьогодні пожежу на складах не локалізовано, і вона триває на третині всього арсеналу.


А Анатолій Матіос пояснив ситуацію: «У зв’язку із детонацією боєприпасів, що триває, гасіння пожежі нині здійснюватися не може...» У ДСНС кажуть, що застосовувати авіацію для гасіння пожежі в Балаклії не можуть. «Боєприпаси вибухають і розлітаються, дальність розльоту 0,5—1 км. Там застосовуються пожежні танки від Міністерства оборони, перебуває спеціальна команда, є броньована техніка, яка може зайти туди й провести необхідні роботи», — пояснив заступник начальника департаменту реагування на надзвичайні ситуації Петро Коротинський.


За даними прес-служби Мінінфраструктури, з метою локалізації й гасіння пожежі в Харківську область спрямовані пожежні поїзди «Укрзалізниці». Персонал залізничної станції в Балаклії евакуйовано. За потреби «Укрзалізниця» готова надати потяги для евакуації населення. Як повідомив заступник голови Міністерства інфраструктури України Юрій Лавренюк, «Украерорух» тимчасово закрив небо в радіусі 40 км від місця пожежі.


Коли верстався номер, прес-служба Міноборони поінформувала, що пожежу на артскладах не локалізовано. Мало того, на арсеналах Балаклії збільшився район загоряння...


«Військовослужбовці ЗСУ та представники ДСНС роблять усе можливе для ліквідації катастрофи. Проведено евакуацію жителів прилеглих сіл. Працюють бригади, які шукають тих, хто не виїхав з небезпечної зони», — йдеться у повідомленні.

ТИМ ЧАСОМ

У регіоні техногенна катастрофа. Мобільний зв’язок у місті перевантажений або відсутній.  Місцеві жителі повідомляють, що в районах, прилеглих до військових складів, практично не залишилося вікон із цілими шибками. Усе навколо тремтить, гар і кіптява. Кілька десятків тисяч населення евакуюють, багато хто самотужки намагається на особистому транспорті вибратися з небезпечної зони. 


Рух пасажирського транспорту по залізничній станції Балаклія в районі надзвичайної ситуації в Харківській області припинено й організовано за резервною схемою. На місці події від ДСНС задіяно 55 автоцистерн, 24 одиниці допоміжної техніки й майже 400 чоловік особового складу. Спрямовано десятки машин швидкої допомоги, понад сотню медиків. Піднято за тривогою весь особовий склад обласної поліції. На місці розгорнуть штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на чолі з головою Харківської облдержадміністрації Юлією Світличною, працює оперативна група ДСНС України, яку очолює т. в. о. Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олег Мельчуцький.


«Патрульна поліція цілодобово контролюватиме ситуацію в місті, щоб уникнути мародерства», — повідомив начальник поліції області Анатолій Дмитрієв.


Микола КОСИЙ.


Харківська область.